Marcați
Au renovat casa de cultură
3.09.2019, 17:17
Casa de Cultură din satul Chiriet-Lunga a fost redeschisă, după renovare. Lucrările au durat doi ani şi au costat peste două milioane de lei. Banii au fost oferiţi de Agenţia pentru Dezvoltare Internațională și Cooperare a Turciei TIKA, dar şi de Comitetul Executiv al Găgăuziei. La ceremonia de redeschidere a participat başcanul Irina Vlah, oaspeţi din Turcia şi reprezentanți ai administraţiei locale.

Cu ocazia deschiderii căminului cultural, copiii din sat au lansat mai multe baloane colorate, după care scena renovată a găzduit un concert.

- Când era vorba de reconstrucţia acestei case de cultură, toţi ne făceau promisiuni. Dar când, în anul 2015, başcanul nostru a preluat funcţia, ne-a spus că se va strădui să facă aşa, încât la Chiriet-Lunga să fie redeschisă casa de cultură. Oaspeţilor noştri scumpi din Turcia vreau să le spun mulţumesc mult pentru faptul că au răspuns şi ne-au ajutat.

Suma totală pentru renovarea edificiului cultural se ridică la 2,3 milioane de lei. Cea mai mare parte a banilor a fost alocată de partea turcă, iar contribuția Comitetului Executiv a fost de aproape 640 de mii de lei.

- Ştiu că v-aţi gândit permanent că satul este departe şi că, din această cauză, nimeni nu vă oferă atenţie. Dar eu cred că aşa aţi gândit cu patru ani în urmă, iar acum părerea voastră s-a schimbat. Am reuşit totul, deoarece voi, dar şi noi, am lucrat. Niciodată nu am rămas singuri. Cu noi permanent au fost cei mai apropiaţi prieteni din Turcia, care niciodată nu ne lasă la greu.

Lucrările realizate în satul Chiriet-Lunga au fost apreciate înalt şi de şeful adjunct al TIKA, Birol Cetin.

- În Moldova, cu sprijinul TIKA sunt realizate mai multe proiecte, şi nu doar în Moldova. TIKA realizează anual aproape 2.000 de proiecte în întreaga lume. Este primul proiect realizat de TIKA în satul vostru. Sper că va fi şi o continuare. Pe lângă proiectele sociale, de dezvoltare a culturii şi a proiectelor de infrastructură, este nevoie să implementăm şi proiecte în sectorul agricol, pentru a crea noi locuri de muncă.

Reparația Casei de Cultură a fost așteptată de localnici de câteva decenii. Ei speră că edificiul renovat va contribui la dezvoltarea satului.

- Au reparat primul etaj, de la camerele de machiaj, scenă, foaier, sală, scenă, balustrade noi, scări. Totul - fațada imobilului este nouă, toaletele sunt noi. Pentru noi, este un cadou enorm. Pentru viața culturală, pentru dezvoltarea creației, talentelor noastre, avem astăzi toate condițiile.

- Totul este făcut cu gust. Vom veni cu plăcere. Dacă vor fi concerte, desigur că vom veni.

- Ce clădire vedeam. Eram indispusă, îmi făceam griji, plângeam. Doamne, aici a decurs tinerețea noastră. Am intrat însă zilele trecute în casa de cultură - am renăscut. Este satul meu natal. Toți consătenii se bucură că a fost renovată casa de cultură.
- Noi demult mergeam înspre asta, ne-am pregătit demult și ne dorim mult să evoluăm, ca să fie totul bine la noi, festiv și frumos. Am așteptat asta mult. 50-60 de ani.

În ultimii patru ani, în Găgăuzia au fost reparate 12 case de cultură. Cele din Comrat și Chiriet-Lunga au fost finanțate de Agenția pentru Dezvoltare și Cooperare Internațională a Turciei TIKA.

NTV Moldova

Actualitate

menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).