Marcați
Protest la Curtea de Apel
3.09.2019, 16:21
Victimele exploziei de la cafeneaua ”La Soacra” din Chişinău au blocat, azi-dimineaţă, intrările în Curtea de Apel, în semn de protest față de tergiversarea procesului de judecată. Oamenii sunt nemulţumiţi de faptul că, din anul 2016, magistraţii nu au emis un verdict, iar la întrebările petiționarilor nu oferă niciun răspuns. Protestatarii mai spun că noul judecător, desemnat în luna iulie, nu a stabilit încă data şedinţei de judecată.

Lui Andrei Arapan deflagraţia i-a luat tot ce avea mai scump pe lume - soţia care purta în burtă viitorul lor copil. Iar faptul că procesul de condamnare a celor vinovaţi este tergiversat, îl face durerea şi mai mare. Bărbatul povestește că, de peste trei ani, este purtat pe drumuri, dar fără rezultat.

-De ce atâta timp nu s-a pus data ședinței? Tot se amână. Ba la un judecător, ba la altul. Ne poartă pe drumuri, numai cu vorbe. O să dăm în judecată Direcția Comerț și Sănătate Publică și pompierii, care au fost responsabili pentru ce s-a întâmplat la cantina „La Soacra”. Despăgubirile noi le cerem pentru părțile care au rămas îm viață - câte un milion de lei și părțile care au decedat - două milioane de lei..

Şi Eugen Oprea şi-a pierdut fiica. Acum îşi creşte nepoţelul de unul singur. El spune că nu înţegele de ce autoritatea care trebuie să facă dreptate, întârzie să o facă.

- Cu părere de rău fata am înmormântat-o, 25 de ani. Ne-a rămas un nepoțel, ne-a lăsat. Ieri l-am petrecut la școală. Nu s-a hotărât nimic. Absolut nimic nu s-a hotărât, așa e legea la noi în Moldova asta păcătoasă. Vrem să hotărâm întrebări, să dăm întrebări. Până acum am lăsat pe mâninile lor, să vedem poate vor hotărî, ceva dar văd că s-a stopat.

Mariana Voina, care a suferit arsuri mari pe corp, spune că este decisă să meargă până la capăt.

- O să merg până în pânzele albe. Dacă o să ajungă și la Curtea Supremă și la Curtea Supremă o să ajungem. Numai datorită persoanelor care au rămas și suferă. Am suferit și noi, nu spun nimic. Dar măcar noi am rămas în viață. Da pentru copilul care a rămas. Sunt patru copii care au rămas fără mamă și a ajuns timpul ca să-i crească bunica și tata. Pentru asta o să mergem până în pânzele albe și n-o să lăsăm.

Oamenii spun că au decis să blocheze uşile, fiindcă sunt ignoraţi, iar întrebările lor rămân fără răspuns.

Protestăm. Nu dăm voie. -Noi avem ședință. -Noi tot avem ședință de trei ani de zile. -Da noi cu ce purtăm vină că am ars și nici în ziua de azi nu avem un răspuns? Noi cu ce am purtat vină? -Vă adresați în cancelarie. -Am fost. Nu ni se permite nici acolo, nici acolo.

După aproape jumătate de oră în care uşile au fost blocate, un reprezentant al Curţii de Apel a venit în faţa protestatrilor.

- La data de 16 iulie, dosarul a fost repartizat aleatoriu, în mod automat judecătorului Spoială. Începând cu data de 22 iulie și până la data de 30 august, judecătorul Spoială s-a aflat în concediu anual de odihnă. Respectiv, domnul Spoială a revenit la serviciu ieri pe 2 septembrie și urmează să decidă asupra datei examinării cauzei, despre care părțile participante la proces vor fi anunțate în mod obligatoriu.

Ulterior, oamenii au fost anunțați că ședința de judecată a fost stabilită pentru 19 septembrie. În ziua de 9 ianuarie 2016, patru persoane au decedat, iar alte 13 au fost rănite în urma incendiului puternic provocat de explozia unei butelii cu gaze.

NTV Moldova

Actualitate

menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).