Marcați
Gazele naturale nu se vor scumpi
3.09.2019, 15:32
Prețul de import al gazelor naturale nu va crește în Republica Moldova. Asta în cazul în care președintele țării, Igor Dodon, va reuși să-i convingă pe partenerii de la Moscova să păstreze actualele tarife. În caz contrar, consumatorii ar putea plăti mai mult cu aproape 50 la sută. Totuși, după vizita de ieri la Moscova, unde a discutat inclusiv cu președintele ”Gazprom”, Alexei Miller, șeful statului s-a arătat optimist în privința unei reușite. Igor Dodon a precizat că soluția finală va fi găsită sâmbătă, când va aborda acest subiect personal cu Vladimir Putin.

Subiectul privind creșterea tarifelor pentru gazele naturale a fost prioritar pe agenda discuțiilor pe care Igor Dodon le-a avut, luni, la Moscova cu vicepremierul rus, Dmitri Kozak, și cu președintele ”Gazprom”, Alexei Miller. Șeful statului i-a informat pe oficialii ruși că fosta guvernare de la Chișinău a menținut în mod artificial prețurile pentru gazele naturale, iar acum presiunea asupra tarifelor este prea mare și prețurile ar putea exploda. În urma dialogului cu partenerii ruși, a fost găsită o soluție, a anunțat președintele Republicii Moldova, Igor Dodon.

- Datorită unor decizii, care au fost luate anterior, politic, de către conducerea ANRE, persistă riscul de majorare a tarifului la gaz, pe intern, și majorarea ar putea fi destul de mare: 40-50 la sută. Sarcina mea, care mi-am pus-o, a fost să discut cu partea rusă, să fac tot posibilul ca să nu fie majorate tarifele nici cu un procent. Vreau să vă spun că, preventiv, în discuția care am avut-o cu conducerea Guvernului Federației Ruse și conducerea Gazpromului, eu consider că avem toate șansele să ajungem la o înțelegere ca tarifele să nu fie majorate.

Decizia finală în acest sens urmează să fie aprobată sâmbătă, într-o discuție cu Vladimir Putin, a mai spus președintele țării, Igor Dodon.

- O soluție finală urmează a fi discutată sâmbătă, când am o întrevedere de lucru, oficială, cu Vladimir Putin, la Kremlin. Trebuie să luăm decizia finală, pe care formulă mergem, ca să nu fie majorate tarifele pentru consumatorii finali. Eu cred că acest lucru este extrem de important, mai ales în contextul începerii sezonului de încălzire. Se apropie iarna. De aceea, sarcina mea, în calitate de președinte al țării, este să fac tot posibilul ca cetățenii să nu sufere, să nu fie majorate tarifele. Și mă ocup de acest lucru foarte insistent. Dacă va fi necesar să mai plec o dată la Moscova - voi pleca!

Între timp, șeful statului are planificată o vizită de lucru la Bruxelles, unde va avea întrevederi cu liderii europeni. Este vorba de reprezentanți ai conducerii Parlamentului European și Comisiei Europene, a specificat președintele Republicii Moldova, Igor Dodon.

- Implementarea Acordului de Asociere este, evident, un subiect important. Noi susținem implementarea acestui Acord și trebuie să vedem reforme reale în Republica Moldova. Despre asta vom discuta. Vom aborda și subiectul ce ține de asistența tehnică, care urmează să fie acordată de Comisia Europeană. Săptămâna viitoare, are loc bordul de directori ai Fondului Monetar Internațional, care va lua decizia de prelungire a programului de finanțare pentru Moldova. În baza acestei decizii a FMI poate fi deblocată finanțarea și din partea altor parteneri, inclusiv Comisia Europeană. Este preconizată și o întrevedere cu Stoltenberg, secretarul general NATO. Asta va fi prima mea întrevedere oficială cu secretarul general.

Vizita lui Igor Dodon la Bruxelles va avea loc în data de 4 septembrie.

NTV Moldova

Actualitate

menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).