Marcați
A început culesul prunelor
24.07.2019, 17:27
Pomicultorii din țara noastră au început culesul prunelor. În acest an, ei spun că au parte de o roadă mai bogată, ceea ce le permite să majoreze și exporturile. Mai ales că pot livra marfa pe piața Federației Ruse, fără a plăti taxe vamale. Totuși, fructele se coc rapid, încât nu toți fermierii reușesc să le culeagă la timp, ca să le vândă peste hotare. Se întâmplă din cauza deficitului de muncitori, care se acutizează în fiecare an.

Mihail Panța are o livadă de prune cu o suprafață de aproximativ nouă hectare. Anul acesta, roada este atât de bogată, încât de pe un hectar culege aproximativ 25 de tone de fructe. Agricultorul nu reușește să culeagă prunele la timp și riscă să piardă aproximativ 30 la sută din volumul total al fructelor.

- Astăzi, sunt nevoit să aduc oameni din satele vecine, să recoltăm, fiindcă nu așteaptă multe zile, aici trebuie, timp de o săptămână, aceste 250 de tone de prune să fie ridicat și trimis, în stare proaspătă, spre Rusia.Pe zi recoltăm în jur de 20-22 de tone, pentru o mașină mare dar nu este destul chestia asta, pentru că din zi în zi temperaturile se ridică, prunul se coace și cade jos.

Fermierul spune că și anul trecut s-a confruntat cu aceeași problemă, când o parte a roadei a putrezit în livadă, din cauza insuficienței forței de muncă. Anul acesta, salvarea a venit grație înțelegerii dintre președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, și președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, în urma căreia exporturile din țara noastră au fost scutite de taxe vamale.

- Este îmbucurător faptul că avem un ajutor, eu socot că destul de mare, fiindcă este exportat în Rusia. Anul acesta, datorită aparatului președintelui, președintelui, se vede că au dus tratative cu Rusia și a mărit lista celor care exportă fructele, legumele în Rusia. Numai datorită acestui fapt, putem exporta.

În lucrările de culegere a fructelor sunt antrenați, zilnic, aproximativ 60 de oameni. Ei spun că, în această perioadă, au un venit sigur și stabil și nu sunt nevoiți să plece peste hotare.

În urma înțelegerii la care au ajuns președinții Igor Dodon și Vladimir Putin, Rusia a anulat, din 1 ianuarie 2019, taxele vamale pentru mai multe categorii de mărfuri importate din țara noastră. Măsura este valabilă până la sfârșitul acestui an. Anterior, taxele pentru legume variau între cinci și 15 la sută. Merele, perele și gutuile erau taxate cu șase eurocenți pentru un kilogram. În cazul fructelor sâmburoase, taxa vamală era de cinci la sută, iar în cazul conservelor - între 10 și 12 la sută.

NTV Moldova




menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).