Marcați
Igor Dodon s-a întâlnit cu conducătorii instituțiilor de reglementare a sectorului bancar și pieței financiare
23.07.2019, 19:36
Igor Dodon a avut întrevederi de lucru cu conducătorii instituțiilor de reglementare a sectorului bancar și pieței financiare – Dl Guvernator al BNM Octavian Armașu și, respectiv, Dl Președinte la CNPF Valeriu Chițan.

Guvernatorul Băncii Naționale l-a informat pe рreședintele țării despre evoluțiile recente în sectorul bancar, implementarea recomandărilor FMI aferente acestui sector, situația privind creditarea economiei naționale și consumului, evoluția și prognozele Indicelui Prețurilor de Consum, precum și despre alte subiecte importante, ce țin de activitatea regulatorului sectorului bancar.

"Am asigurat Banca Națională că această instituție se va bucura și în continuare de independență conform celor mai exigente standarde internaționale. Totodată am sugerat conducerii BNM să considere propunerile și îngrijorările exprimate de conducătorii băncilor comerciale din țară în cadrul întrevederii, pe care am avut-o cu ei săptămîna trecută.

Am specificat necesitatea asigurării unui nivel adecvat de creditare a economiei de către sectorul bancar, proces puternic afectat în urma crizei bancare, declanșată de devalizarea celor 3 bănci în anul 2014", a menționat Igor Dodon.

Președintele Comisiei Naționale a Pieței Financiare a trecut în revistă principalele provocări, care stau în fața instituției pe cele mai importante industrii reglementate – sectorul de creditare nebancară, piața asigurărilor și piața valorilor mobiliare.

Considerînd evoluțiile recente în sectorul de creditare nebancară, care pe fonul crizei în sectorul bancar a cunoscut o creștere semnificativă în ultimii ani, șeful statului a atras atenția asupra riscurilor privind supraîndatorarea persoanelor fizice.

"Sînt semnalate multiple cazuri, cînd organizațiile de creditare nebancară admit devieri de la legislația în vigoare, estorcînd sume importante de bani de la debitori. Am remarcat necesitatea reglementării mai stricte a acestui sector. Este oportună, de asemenea, instituirea obligativității conlucrării acestor instituții cu Biroul Istoriilor de Credit și Agenția pentru Protecția Consumatorilor, pentru a asigura respectarea drepturilor cetățenilor debitori.

Am atras atenția asupra necesității asigurării stabilității funcționării pieței de asigurări, precum și eliminării deficiențelor în activitatea unor entități din această industrie", a mai specidicat Igor Dodon.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).