Marcați
Încă o victorie a ”Slujitorului poporului”
22.07.2019, 16:50
Partidul ”Slujitorul poporului” al lui Vladimir Zelenski a câștigat cele mai multe voturi la alegerile parlamentare de duminică. Potrivit rezultatelor în urma numărării a aproape 50 la sută din procesele-verbale, cea mai reprezentativă va fi formațiunea actualului președinte de la Kiev. Este vorba de 42 la sută din sufragii. Pe locul doi s-a clasat partidul condus de Iuri Boiko și Victor Medvedciuk ”Platforma de opoziție - pentru viață”, care a înregistrat un rezultat de 12 la sută. În Rada Supremă ar mai accede trei formațiuni politice, care au trecy pragul electoral de cinci la sută. Acestea sunt ”Solidaritatea europeană” a lui Petro Poroșenko, ”Batikivșcina” Iuliei Timoșenko și Partidul ”Golos” al liderului trupei rock ”Okean Elzî”, Sveatoslav Vakarciuk.

Alegerile parlamentare anticipate s-au desfășurat în Ucraina în baza sistemul de vot mixt. 225 de deputați au fost aleși pe liste de partid, iar 199 au fost aleși în circumscripții uninominale. Rezultatele sondajelor exit-poll au arătat că cel mai bun rezultat l-a înregistrat formațiunea ”Slujitorul poporului”, care îl sprijină pe președintele Vladimir Zelenski.

- Vreau să spun că este o mare încredere și onoare pentru mine, pentru toată echipa. Vreau să spun că noi nu-i vom dezamăgi pe ucraineni. Prioritățile, știți, pot să le repet - încheierea războiului, eliberarea prizonierilor noștri de război și, desigur, lupta împotriva corupției, care este în Ucraina.

Cât despre viitoarea coaliție, președintele ucrainean a anunțat că aceasta este posibilă doar cu partidul ”Golos”.

- Va fi prim-ministru Vakarciuk sau nu? Cred că, în acest sens, trebuie întrebat, în primul rând, Vakarciuk. De fapt, este un post foarte serios și o responsabilitatea. Trebuie să fie un guru al economiei și care, în opinia mea, nu trebuie s fie o figură politică. Trebuie să fie un om independent, cunoscut și respectat, în primul rând, în Ucraina și peste hotare, un adevărat guru al economiei.

La rândul său, președintele reprezentanții Partidului ”Golos” au anunțat că vor examina propunerea lui Zelenski, dacă aceasta corespunde intereselor și ideologiei partidului.

- Vedem că se formează o configurație politică deloc asemănătoare cu o melodramă ci, mai de grabă, cu un film de acțiune și noi suntem gata să ne asumăm un rol activ în el, pentru ca binele să învingă răul.

Rata de participare la actualul scrutin din Ucraina este cea mai scăzută din istorie. Este vorba de mai puțin de 50 la sută. Potrivit legislației ucrainene, Comisia Electorală Centrală de la Kiev trebuie să anunțe rezultatele finale nu mai târziu de 5 august.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).