Marcați
Moratoriu asupra privatizărilor
19.07.2019, 18:35
Deputații le-au recomandat structurilor de drept să investigheze frauda bancară în regim de urgență. Hotărârea votată prevede identificarea tuturor persoanelor implicate în furtul miliardului, tragerea lor la răspundere și recuperarea bunurilor obținute cu ajutorul banilor obținuți ilegal. De asemenea, Legislativul a instituit moratoriu asupra privatizării bunurilor publice. În document, deputații menționează că unele privatizări au fost inițiate de către guvernarea Partidului Democrat în regim de urgență și într-un mod dubios.

Deputatul PSRM Vladimir Țurcan, unul dintre autorii inițiativei, a precizat că, la cinci ani de la furtul miliardului, instituțiile de drept dau dovadă de inacțiune în procesul de recuperare a miliardului furat și de sechestrare a bunurilor obținute în urma devalizării sistemului bancar. Mai mult, deși în 2017 a fost constituită o agenție specială în acest sens, instituția a recuperat de atunci doar aproximativ patru la sută din suma totală, adică 540 de milioane de lei.

- Dânșii să indisponibilizeze de la proprietari, posesori și beneficiari efectivi ai bunurilor infracționale precum și de alte persoane fizice și juridice, care au fost implicate în operațiuni și tranzacții ale acestor bunuri și, totodată, să suspende orice operațiuni și tranzacții cu privire la bunurile respective. Prin acest fapt să demonstrăm încă o dată că Parlamentul actual va ține sub control nu doar mersul anchetei, dar și mersul recuperării bunurilor furate.

Recomandarea este adresată Centrului Național Anticorupție, Agenției pentru Recuperarea Bunurilor Infracționale și Procuraturii Anticorupție.

- Este ultimul semnal organelor de drept și reiterăm că perioada cât activează comisiile de anchetă parlamentară și perioada până când vom aproba concluziile acestor comisii parlamentare mai dăm posibilitatea ca organele de drept să ne demonstreze și Parlamentului și întregii societăți măcar în ceasul al 12-lea că încep a face ceva pentru ce sunt plătiți din bugetul public.

Moratoriul asupra privatizării a fost instituit de Parlament în contextul unui proces amplu, dar netransparent de privatizare în ultimii ani a mai multor companii, inclusiv ”Air Moldova”, ”Banca de Economii”, Aeroportul Internațional Chișinău, Tutun CTC, Gările Auto și altele. Unul dintre autorii inițiativei, președintele fracțiunii parlamentare a PSRM, Vlad Batrîncea, a precizat că este foarte important ca Agenția Proprietății Publice sau alte instituții responsabile să nu admită acum schimbarea proprietarilor acestor întreprinderi publice.

- Este încă un semnal organelor justiției din Republica Moldova, instanțelor judecătorești, de aceea că știm bine că unele întreprinderi de stat, reiterez, profitabile, au fost vândute la ultima sută de metri, chiar și în ultima zi de activitate a Guvernului Filip la un preț mult sub prețul de evaluare. și sunt mari abateri în procedură cu participarea unui singur pretendent, agent economic, ceea ce este în gravă contradicție cu legislația în vigoare. Organele de drept nu au îndeplinit ceea ce urmau să îndeplinească, cunoaște absolut toată țara.

Moratoriul a fost instituit până la prezentarea raportului comisie de anchetă privind desfășurarea privatizărilor proprietății publice, începând cu anul 2013. Ambele proiecte de hotărâre au fost votate cu majoritatea voturilor deputaților prezenți la ședință.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).