Marcați
Alexandru Slusari: Elitele politice au dat dovadă de un cinism cras în ce privește BEM
19.07.2019, 09:21
Elitele Parlamentului și Guvernului au dat dovadă de un cinism cras, atunci când au examinat situația apărută la Banca de Economii. Declarația a fost de Alexandru Slusari, președintele Comisiei de anchetă pentru investigarea fraudei bancare, transmite IPN.

Într-un briefing de presă susținut pe 18 iulie, Alexandru Slusari a precizat că la audierile de azi ale comisiei a fost prezent Oleg Reidman, care în 2013 a prezidat Comisia de anchetă a modului de administrare ale acțiunilor statului deținute la BEM. „Puzzle-ul este complet în ce privește modul în care statul a fost deposedat de pachetul de control la BEM. Putem vorbi despre un cinism cras, atât în Parlament, cât și la Guvern”, a spus Alexandru Slusari.

Acesta a precizat că situația financiar-bancară nu a fost în vizorul comisiei din 2013, iar raportul final a fost doar sub aspectul managementului băncii și al creditelor neperformante. „Cu părere de rău, nu s-a discutat despre situația acționarilor, despre ce s-a întâmplat în 2011, în 2012, cu atacul raider, schimbarea acțiunilor la Platon, pe urmă la Șor”, a spus Alexandru Slusari.

Potrivit acestuia, cele trei soluții care stăteau la baza depășirii situației BEM nu au fost incluse în recomandările raportului din 2013. „Juridic, aceste trei variante nu reies din conținutul raportului. Apar aceste variante, dar fără încărcătură juridică, fără să fie numite recomandări. Comisia a fost un paravan pentru clasa politică”, a precizat Alexandru Slusari.

Audiat pe 18 iulie în cadrul Comisiei de anchetă pentru investigarea fraudei bancare a fost și Viorel Bîrcă, care a deținut diferite funcții de conducere în cadrul BEM. Alexandru Slusari a declarat că, potrivit lui Viorel Bîrcă, deciziile de acordare a creditelor la BEM au fost luate de Ilan Șor, președintele BEM, Ivan Ursu, pe atunci consilier pe teme de securitate, și juristul Stanislav Budza. „Aceste trei persoane au devalizat în câteva zile Banca de Economii”, a spus Alexandru Slusari.

Următoarele audieri vor avea loc pe 23 iulie, când la comisia de anchetă a fraudei bancare au fost chemați fostul guvernator al Băncii Naționale, Dorin Drăguțanu, Ema Tăbârță, fosta viceguvernator la BNM, precum și deputații PDM Sergiu Sîrbu și Vladimir Vitiuc.

IPN
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).