Marcați
A început lupta împotriva contrabandei
18.07.2019, 15:53
A început demontarea schemelor de contrabandă, utilizate de reprezentanții fostei guvernări. Anunțul a fost făcut de președintele țării, Igor Dodon, potrivit căruia miercuri au fost retrase licențele pentru magazinele duty free din regiunea transnistreană. Șeful statului a precizat că, din 2015, acestea au fost foloste pentru a mușamaliza contrabanda cu mărfuri de larg consum.

Comerțul în regim duty free pe teritoriul regiunii transnistrene a fost legiferat de Parlament în anul 2015, prin amendamentele votate la Codul Vamal. Imediat după asta, pe segmentul transnistrean al frontierei moldo-ucrainene au început activităţi de contrabandă, prioritar cu produse de tutungerie. În perioada 2016-2019, din 2.439 de tranzacţii de import prin magazinele duty free, în aproape 460 de cazuri a fost vorba de țigări. Valoarea acestor operațiuni se ridică la un miliard de lei. Săptămâna trecută, consilierul prim-ministrului, Vladislav Kulminski, anunța că, în luna mai a acestui an, acțiunile de contrabandă s-au intensificat, iar prin magazinele duty free din Transnistria au fost introdus aproape un miliard de ţigări, cu ajutorul schemei create şi controlate de guvernarea PDM. Miercuri, activitatea acestor magazine a fost oprită, a anunțat președintele Igor Dodon.

Următorul pas pentru contracararea schemelor de contrabandă este anularea prevederilor din Codul Vamal, care legiferează evaziunea fiscală prin magazinele duty free, a mai spus președintele.

-Am luat decizia, în afară de suspendarea licenței, ca mâine, în regim de urgență, în plenul Parlamentului să fie modificată legislația, pentru a anula aceste scheme, create în anul 2015.

O altă schemă era aplicată în cadrul Ministerului Transporturilor. Potrivit șefului statului, este vorba despre eliberarea permiselor de export pentru transportatorii moldoveni. Până nu demult, actele erau eliberate de autorități contra unor sume exagerate, iar din această cauză companiile din domeniu erau nevoite să recurgă la mituire, pentru a putea obține aceste acte. Acum, situația se va schimba, anunță președintele Igor Dodon.

-Noi am reușit! Doamna prim-ministru a discutat cu partea ucraineană și a obținut câteva zeci de mii de acte permisive pentru transportatorii noștri. Ieri, eu am discutat cu domnul Kozak, ca să obținem și din partea Rusiei. De aceea, am solicitat de la Ministerul Economiei, care gestionează acest sector, să ne clarificăm cu aceste scheme. Agenții economici trebuie să le primească gratis sau la un preț simbolic. Nu ceea ce se întâmpla până la această etapă.

Șeful statului a mai spus că autoritățile își îndreaptă acum atenția asupra monopolurilor create în ultimii ani în domeniul agricol. În special, este vorba de exportul de cereale. Companiile dominante dictează prețurile pentru produsele cerealiere în funcție de interesele de cartel, ceea ce lovește puternic în ceilalți fermieri. Situația este monitorizată îndeaproape de autorități, a dat asigurări președintele țării.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).