Marcați
Deficit de rachete antigrindină
17.07.2019, 15:51
Numărul rachetelor antigrindină, păstrate la punctele de lansare din țara noastră, s-a redus până la aproximativ 700. Este de 10 ori mai puțin față de numărul rachetelor lansate de la începutul anului. Situația a fost examinată astăzi în timpul audierilor la ședința Comisiei parlamentare Agricultură și Industrie Alimentară. De asemenea, s-a constatat că, în timpul furtunii din 2 iulie, unele puncte de lansare din nordul țării au fost neputincioase, deoarece nu aveai niciun proiectil.

Reprezentanții Ministerului Agriculturii au fost invitați de către deputați să prezinte un raport asupra acțiunilor întreprinse în data de 2 iulie, când nordul țării a fost lovit de o furtună cu grindină. Asta după ce, săptămâna trecută, deputații au rămas nemulțumiți de informațiile prezentate. De data aceasta, secretarul general de stat al Ministerului Agriculturii, Iurie Ușurelu, a prezentat motivele pentru care mai multe localități au suportat prejudicii imense în urma ploilor cu grindină.

- Pe durata de influență au existat diferite perioade, trei tipuri de interdicții de lansare. De hotar, de locație și de aviație. Aceste momente au redus esențial eforturile inițiale de intervenție. Acțiunile întreprinse de către Serviciul Special de Influență Asupra Procesului Hidrometeorologic au fost exercitate conform normativelor de activitate a serviciului. Suspiciunea privind lansarea sau nelansarea rachetelor existente la moment în dotare au fost excluse prin deplasarea comisiei în teritoriu, unde au fost fotografiate și prezentate în atenția dumneavoastră fotografiile capsulelor rămase.

După jumătate de oră, cât a durat prezentarea raportului, președintele Comisiei parlamentare Agricultură și Industrie Alimentară, Radu Mudreac, a declarat că ministerul nu a prezentat nici de această dată informații clare, ci, din nou, un raport vag. De asemenea, Radu Mudreac s-a arătat indignat de faptul că deputaților nu le-au fost oferite copii ale documentului, pentru a avea posibilitatea să-l analizeze minuțios.

- Ce să înțelegem noi din acest raport? Iată, acum, eu vreau să citesc raportul și să adresez o întrebate. În baza la ce? Data trecută, am vorbit, dați-l cu o zi înainte. Acum, stăm toți, parcă stăm la teatru și vedem opera și n-ai voie să pui întrebări, pentru că nu știi cine o să joace rolul principal. Acum, noi din ce să punem întrebări, spuneți-mi, vă rog? Dumneavoastră îl prezentați succint, succint, pentru că este la dumneavoastră. Fotografiile sunt anexate. Care fotografii? Despre ce vorbim noi acum, în gol? Data trecută, am atenționat fix aceeași întrebare.

Deputații au rămas nemulțumiți și de faptul că datele prezentate de minister nu corespund realității. Membrul Comisiei parlamentare Agricultură și Industrie Alimentară, Alexandru Slusari, a menționat că fermierii din nordul țării nu au auzit despre lansări de rachete în data de 2 iulie.

- Eu, sâmbătă, am fost la nord. Am vorbit cu agricultorii din Tabani. M-am întâlnit cu agricultorii din Grimăncăuți, cu Lesnic, în special, cu Colicăuți, am fost după asta la Bârlădeni. Nimeni, nici agronomi, nici conducători nu au auzit împușcături în zona Trebisăuți, satul alături de Colicăuți, care protejează Colicăuți, Tabani, Grimăncăuți. Nu a fost nicio împușcătură.

În timpul discuțiilor, șeful de direcție din cadrul Ministerului Agriculturii, Vasile Șarban, a recunoscut că stocul de rachete este foarte mic, iar din această cauză, la unele puncte de lansare, acestea s-au epuizat.

- Aceste proiectile erau insuficiente pentru punctul de rachetare cinci. Într-adevăr, înainte de calamitate, cu o săptămână, două, au fost scoase din dotare patru rachete de rază lungă, transferate la alt punct de rachetare.

La audieri urma să participe și directorul Serviciului Antigrindină, Ghenadie Onceanu, însă acesta a plecat în concediu. Deputații spun că asta trădează dorința lui de a fugi de responsabilitate.

- Dar domnul director nu este? - Nu este prezent. - Dar unde este el? - Domnul director este în concediu. - Dar cum poți să te duci în concediul, când acum este ”picul modei”, grindina, acum, în Moldova? Omul care trăiește din agricultură, se duce iarna, dar nu vara, când este perioada de grindină. Este o statistică, în ce luni, cum cade. Cum să lași fără rachete și te duci în concediu? Eu mai am întrebări. A treia întrebare. Rachetele poate nu sunt efective? Cine le procură? Când a fost licitația? Cine a participat la licitație? Cine a participat la licitație? Câți agenți economici?

Potrivit Serviciului Antigrindină, în ultimii 10 ani, în medie, pe sezon, aveau loc 30 de intervenții, în urma cărora erau lansate aproximativ 5.000 de rachete. De la începutul acestui an, Serviciul Antigrindină a lansat peste 7.000 de rachete.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).