Banca de Economii putea fi salvată, în perioada 2012-2013, prin capitalizare, însă procesul a fost blocat de fostul Parlament. Declarația a fost făcută astăzi de către președintele comisiei de anchetă pentru elucidarea devalizării sistemului bancar, Alexandru Slusari. El a precizat că inițiativa privind acordarea garanțiilor de stat celor trei instituții financiare prădate de aproape două miliarde de dolari îi aparține fostului președinte al Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc.
Comisia de anchetă pentru elucidarea devalizării sistemului bancar i-a audiat pe fostul șef al Consiliului de Administrație al BEM, Victor Bodiu, și pe fostul președinte al Parlamentului, Igor Corman. Cei doi au confirmat că Banca de Economii putea fi salvată, prin capitalizare, însă procesul a fost blocat de foștii deputați, inclusiv de Vlad Filat, a declarat Alexandru Slusari.
- Important că era posibil de salvat BEM și asta era solicitarea Fondului Monetar Internațional, era solicitarea Băncii Mondiale. Ei credeau că cu capitalizarea băncii, cu privatizarea ulterioară la prețuri reale este ceva posibil. În perioada 2012 până în vara 2013, practic, creditele noi nu au fost acordate atunci. Nu s-a dorit acest lucru. A fost blocat de factori politici, a fost blocat la nivelul Parlamentului. În 2013 a fost chiar acel Vlad Filat, care a blocat acest lucru.
Alexandru Slusari a mai spus că fostul președinte al Parlamentului, Igor Corman, a confirmat informațiile potrivit cărora la Reședința de Stat a avut loc o ședință, în urma căreia a fost aprobată decizia de acordare a garanțiilor de stat.
- Mă refer aici la adunarea la Reședința de Stat, la care au participat domnii Leancă, Corman, Filat, Plahotniuc, Timofti și mi se pară că Drăguțan. Într-adevăr, această ședință, din spusele domnului Corman, a avut loc cu câteva zile înainte să fie acordate garanțiile de stat prin hotărârea secretă a Guvernului Leancă. Cu inițiativa acestei întâlniri, din câte a înțeles domnul Corman, a venit Plahotniuc. El a fost ”violul” principal la această ședință. Convingea pe toți că este necesar de acordat garanțiile de stat. Primul care mergea cu inițiativa acordării garanțiilor de stat era Plahotniuc, sprijinit, pe alocuri, de Filat. Aceste mesaje au fost adresate, în mare parte, către Iurie Leancă, care după câteva zile a aprobat această hotărâre nefericită.
Alexandru Slusari a subliniat că acordarea garanțiilor de stat a făcut posibilă sustragerea a aproape două miliarde de dolari din băncile care au falimentat.
- Între începutul lunii noiembrie și sfârșitul lunii noiembrie, 80% - aproape două miliarde de dolari, 1,9 miliarde de dolari au fost sustrase după ce au fost acordate aceste garanții de stat, fără ca statul să controleze acest proces în cele trei bănci - Banca de Economii, Banca Socială și Unibank, dar pe 25 - 26 noiembrie, de la BEM, prin Banca Socială, grupul Șor a scos 13,5 miliarde de lei.
Alexandru Slusari l-a invitat din nou la audieri pe fostul vicepreședinte al BEM, Viorel Bârca, întrucât acesta a ignorat invitațiile de până acum ale comisiei. Noi audieri sunt programate pentru joi, 18 iulie, la ora 10:00. În aceeași zi sunt așteptați fostul deputat Oleg Reidman și actualii parlamentari Sergiu Sîrbu și Vladimir Vitiuc.
NTV Moldova