Marcați
Soluţii pentru piaţa asigurărilor
16.07.2019, 17:39
Comisia parlamentară Economie, Buget și Finanțe examinează posibilitatea modificării legislaţiei, pentru a exclude eventuale blocaje pe piaţa asigurărilor. Potrivit operatorilor, ca urmare a impunerii unor condiții exagerate față de companiile de brokeri, acestea ar putea să-şi sisteze activitatea. În special, este vorba de obligativitatea de a majora capitalul social de la 25 de mii de lei până la 400 de mii de lei.

La şedinţa comisiei parlamentare au fost audiaţi reprezentanţii companiilor de asigurări, dar şi ai Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare. Managerii firmelor de pe această piață au propus amendarea legislaţiei, încât să fie pedepsiţi doar operatorii neoneşti.

- Interacțiunea asigurător-broker este foarte strânsă. Știți, a majora capitalul social la 400 de mii, atât de la asigurator, cât și de la brokerul de asigurări, care nu sunt onești, sunt obraznici, să zicem așa. Acuma, toți 55 trebuie să ducă de acasă câte 400 de mii. Haideți, poate există o soluție de modificare a legislației a asiguratorilor și a asiguraților, până la urmă. Și atunci, cred că nu va fi nevoie să punem presiune financiară.

Deputatul socialist Petru Burduja a declarat că, în curând, va fi propusă o soluţie care să-i mulțumească pe toţi participanții la piața asigurărilor.

-Într-adevăr, piața serviciilor de asigurare nu poate fi exportată și ea este limitată pe teritoriul Republicii Moldova. Faptul pătrunderii unor operatori de asigurare înseamnă înghesuire și, de aceea, s-a ajuns unde s-a ajuns - la corupție și la nivel administrativ, care au canalizat anumite servicii în achizițiile publice, în diferite instituții publice. Excluderea intermediarilor eu socot că este catastrofală, deoarece piața de intermediere, ea trebuie să existe și în domeniul serviciilor de asigurare, pentru că, într-adevăr, asta este promovarea imaginii companiilor de asigurare.

Următoarea ședință a Comisiei parlamentare Economie, Buget și Finanțe va avea loc săptămâna viitoare. În Republica Moldova își desfășoară activitatea peste 60 de brokeri de asigurare.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).