Marcați
Noul ”Drum al mătăsii”
10.07.2019, 15:00
Premierul Federației Ruse, Dmitri Medvedev, a aprobat planul privind construcția noii automagistrale pe teritoriul țării sale, care va face parte din proiectul global ”O centură - o cale”. Traseul ”Meridian”, cu lungimea de peste 2.000 de kilometri, va uni hotarele Belarus și Kazahstan. Automagistrala urmează să devină cea mai scurtă cale pentru transporturile dintre China și Europa.

Primii care au propus construcția unei analogii moderne a ”drumului mătăsii” au fost chinezii. Acum doi ani, liderul de la Beijing a declarat, la forumul ”O centură - o cale”, desfășurat în capitala țării sale, că noul traseu comercial va fi în folosul tuturor părților.

-Este nevoie să ne concentrăm atenția pe coridoarele cheie, pe orașe și proiecte, cu scopul de a uni rețeaua de drumuri, căi ferate și maritime. Trebuie să promovăm consecvent sistemul de șase coridoare mari, pe care l-am elaborat în cadrul acțiunii ”O centură - o cale”.

Cel mai scurt drum din China spre Europa trece prin Rusia. Doar pe această porțiune, experții au calculat o distanță de 2.000 de kilometri de traseu de importanță federală, ceea ce implică și cheltuieli de miliarde de dolari. La ultima ediție a forumului economic de la Beijing, care s-a desfășurat în luna aprilie a acestui an, președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a dat asigurări privind disponibilitatea țării sale de a se implica activ în proiectul global al noii automagistrale.

-Rusia este interesată într-o cooperare strânsă cu toți partenerii eurasiatici, în baza principiilor de nezdruncinat ale respectării suveranității, drepturilor și intereselor legitime ale fiecărui stat. Și tocmai în baza unor astfel de principii, împreună cu partenerii noștri - Armenia, Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan -, construim Uniunea Economică Eurasiatică.

Estimările prealabile ale experților arată că proiectul automagistralei ”Meridian”, care va trece pe teritoriul Federației Ruse, va costa aproape 10 miliarde de dolari. Construcția va dura între 12 și 14 ani. Aceasta va deveni parte a traseului ”Europa de Vest - China de Vest”, care are lungimea de peste 8.000 de kilometri, inclusiv 2.787 de kilometri pe teritoriul Kazahstanului, 3.181 de kilometri - pe teritoriul Chinei. Lucrările au fost inițiate de chinezi în 2008. Porțiunea China-Kazahstan a și fost finalizată.

NTV Moldova


menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).