Marcați
Sсandal diplomatic
9.07.2019, 14:45
Sсandal diplomatic de proporții între Statele Unite ale Americii şi Marea Britanie. În presă au apărut mesajele secrete ale Ambasadorului britanic la Washington, Kim Darroch, adresate Ministerului de Externe de la Londra. În acestea, diplomatul califica actuala administrație de la Casa Albă drept ”incompetentă și neajutorată”. Asta l-a înfuriat pe liderul de la Casa Albă. Deși premierul britanic Theresa May și-a exprimat regretul față de acest incident, asta nu l-a liniștit pe preşedintele Donald Trump.

SUA anunțau recent că sunt gata să încheie cu Londra un acord comercial ”fenomenal”, după Brexit. Se pare însă că lucrurile nu vor mai decurge conform acestui scenariu. Și asta din cauza scurgerilor de informaţii din poşta secretă a ambasadorului Kim Darroch, potrivit căruia preşedintele Trump ar fi ”neîndemânatic”, ”incompetent” şi ”instabil”. Ambasadorul mai afirma că mandatul liderului american ar putea ”să se termine într-un mod ruşinos”. În plus, diplomatul a comparat conflictele de la Casa Albă cu ”luptele la cuţite”. Convorbirile au fost publicate în 7 iulie în publicaţia britanică Daily Mail, iar ulterior au fost preluate de CNN. Reacţia şefului de la Casa Albă a fost promptă. Într-o postare pe Twitter, Donald Trump menționează că nu va avea niciun contact cu ambasadorul britanic şi că acesta nu este dorit şi nici bine-venit în Statele Unite. Nu a fost menajată nici Theresa May. ”Eu întotdeauna am privit critic modul în care Regatul Unit şi premierul Theresa May au gestionat Brexitul. Ce dezastru au creat ea și reprezentanții săi. I-am spus cum trebuia să procedeze, dar ea a decis să facă altfel. Vestea bună pentru Marea Britanie este că vor avea în curând un nou prim-ministru”, a scris Trump.

Ministerul britanic de Externe a anunţat iniţierea unei anchete oficiale privind scurgerile de informaţii şi şi-a exprimat speranţa că acest incident nu va afecta relaţiile bilaterale.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).