Marcați
Întrevederea preşedinţilor Vladimir Putin şi Donald Trump
28.06.2019, 14:37
Situaţia din Iran, Siria, Venezuela, dar şi din Ucraina au fost principalele subiecte discutate la întrevederea preşedinţilor Vladimir Putin şi Donald Trump. Aceasta a avut loc în cadrul summitului G20, care se dăsfăşoară în oraşul nipon Osaka. Liderii marilor puteri au mai abordat chestiuni privind controlul armamentului şi îmbunătăţirea relaţiilor bilaterale.

De la ultima întâlnire între liderii SUA și Rusiei a trecut aproape un an. În această perioadă, relațiile ruso-americane s-au răcit vizibil, inclusiv ca urmare a unor noi sancţiuni aplicate de către Washington, dar şi ieşirea unilaterală a Statelor Unite din acordul privind rachetelor cu rază medie şi mică de acţiune. În acest context, actuala întâlnire a atras atenţia întregii lumi.

Donald Trump: "Vom avea o discuţie foarte interesantă, ce va include chestiuni referitoare la comerţ, protecţionism, dezarmare, dar şi alte chestiuni. Discuţia se va baza pe relaţiile reciproc avantajoase, care există între noi. Cred că rezultatele acestei întâlniri vor fi excelente".

Vladimir Putin: "Nu pot să nu fiu de acord cu domnul președinte. Avem despre ce să vorbim, toate temele au fost stabilite. Noi demult nu ne-am întâlnit, din perioada întrunirii de la Helsinki. E adevărată însă că angajații noștri au muncit și ne-au oferit o ocazie bună de a continua ceea despre ce am discutat la Helsinki, așa că le mulțumim ambelor părți".

Negocierile s-au desfășurat, cu ușile închise, timp de o oră și 20 de minute sau cu 10 minute mai puțin față de timpul prevăzut. Ulterior, Casa Albă a difuzat un comunicat, în care a menționat că ”președinții au fost de acord că ambele părți vor continua discuțiile privind modelele de control al armamentului din secolul al XXI-lea, care, așa cum a declarat anterior președintele Trump, trebuie să includă și China”.

De asemenea, în cadrul summitului G20 de la Osaka, a avut loc întrunirea șefilor de stat și de guvern din cadrul BRICS. Președintele rus, Vladimir Putin, a menționat că rolul în lume al organizației din care fac parte Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud crește în fiecare an.

Summitul liderilor G20 se desfășoară la Osaka în 28 și 29 iunie.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).