Marcați
Plahotniuc riscă închisoare pe viață
26.06.2019, 18:51
Fostul președinte al Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, este pus sub învinuire de către anchetatorii din Federația Rusă pentru crearea și conducerea unui sindicat de droguri transnațional. Departamentul de Investigații al Ministerului de Interne de la Moscova a stabilit că gruparea criminală condusă de Plahotniuc a fost implicată în trafic de ființe umane, proxenetism, omoruri la comandă și atacuri raider. Potrivit Codului Penal al Federației Ruse, astfel de infracțiuni sunt pedepsite cu închisoare pe viață.

Anchetatorii ruși l-a pus astăzi sub acuzare pe Vladimir Plahotniuc, pentru crearea și conducerea unui cartel transnațional specializat în traficul de droguri din Africa de Nord, prin Uniunea Europeană, spre statele CSI. Într-un comunicat de presă difuzat de Ministerul Afacerilor Interne al Federației Ruse se menționează că, ”Plahotniuc, având posibilitatea de a influența situația politică și structurile puterii, aplicând metode criminale de presiune asupra persoanelor care i se împotriveau și urmărind scopul îmbogățirii personale, a recurs la o înțelegere cu liderii lumii criminale din Moldova, inclusiv cu persoane din ierarhia criminală”.

Începând cu luna august a anului 2012 până în iunie 2019, polițiștii din Rusia, Moldova, Belarus și Spania au desfășurat o operațiune specială, în urma căreia au capturat și tras la răspundere peste 60 de membri ai sindicatului creat și condus de Plahotniuc și au confiscat peste o tonă de droguri. În materialele anchetei se menționează că persoanele care făceau parte din cartelul fostului lider al PDM au fost implicate în trafic de persoane, proxenetism, omoruri la comandă, atacuri raider asupra băncilor și întreprinderilor și furturi din sistemul bancar al Republicii Moldova. ”Plahotniuc, aplicând metode criminale, și-a crescut influența în lumea criminală, a monopolizat sistemul energetic și mass-media din țară, a creat și condus Partidul Democrat, prin intermediul căruia a obținut controlul asupra puterii de stat din Moldova. Puterea a fost folosită pentru propria îmbogățire și pentru protejarea diferitor organizații criminale”, se mai arată în comunicatul Ministerului de Interne de la Moscova.

Aceasta nu este singura acuzație în adresa lui Plahotniuc în Federația Rusă. În data de 22 februarie, Ministerul Afacerilor Interne din această țară l-a acuzat și pe omul de afaceri Veaceslav Platon de spălarea a peste 37 de miliarde de ruble.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).