Marcați
Ziua Victoriei, sărbătorită și la Comrat
9.05.2016, 15:53
În acest an, evenimentul s-a desfășurat, însă, în premieră fără veterani. Ultimul participant la Marele Război pentru Apărarea Patriei a fost înmormântat acum câteva luni. În pofida faptului că sărbătoarea de astăzi a coincis cu Paștele Blajinilor, mii de locuitori ai orașului au lăsat deoparte activitățile personale și au ieșit la manifestațiile dedicate Zilei Marii Victorii.

Coloana de manifestanți de la Comrat a fost condusă de către fanfară și o echipă de carabinieri. Acestea erau urmate de mii de locuitori ai orașului, care au mărșăluit spre memorialul gloriei ostășești.

”Particip în fiecare an la depuneri de flori în memoria eroilor căzuți pe câmpul de luptă, deoarece și eu m-am născut în timpul războiului. Despre război, de sigur, nu-mi amintesc, însă ostașii, care au revenit după victorie prin Comrat mi-i amintesc foarte bine.”, a spus un locuitor al orașului Comrat.

”Sărbătoarea victoriei este o solemnitate a vieții. Îți vine să le spui mulțumesc veteranilor. Este imposibil să-ți amintești fără lacrimi despre acele evenimente. Am devenit, toți, adepți ai acestei istorii, pentru că multe familii au buneii și veteranii lor. Ar fi bine ca urmașii să-și amintească despre faptele eroice cu recunoștință.” Deși în Găgăuzia nu au mai rămas veterani în viață, memoria despre faptele lor eroice este păstrată cu grijă de către generația tânără”, a menționat lt locuitor al capitalei Găguziei.

Locuitorii Găgăuziei sunt mândri de victorie. Printre ei, oamenii din Bugeac. Aceștia au fost printre primii, care s-au opus intervenției trupelor germane și s-au înscris ca voluntari în în armată. De asemenea, au contribuit la procesul de evacuare și la crearea trupelor de partizani.

”Noi sărbătorim în Găgăuzia Ziua Victoriei în fiecare an. Avem o atitudine aparte față de această sărbătoare, care adună foarte multă lume. Noi ținem minte, noi cinstim eroii noștri, care și-au dat viața și au apărat patria noastră. Pentru noi este foarte important ca generația tânără să știe și să păstreze memoria despre oamenii, grație cărora noi toți avem parte de cer senin și de pace”, a declarant bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah.

Manifestațiile din Comrat, dedicate Zilei Victoriei au continuat cu aprinderea lumânărilor în memoria eroilor, precum și cu un concert de cântece militar-patriotice și focuri de artificii.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).