Marcați
Theresa may a demisionat
7.06.2019, 14:14
Theresa May părăsește, de astăzi, postul de lider al Partidului Conservator și de premier al Marii Britanii. Totuși, la nivel formal, ea va continua să exercite atribuțiile de șefă a cabinetului de miniștri încă o lună, până la alegerea unui succesor pentru ambele posturi.

Despre Theresa May se spunea că va avea o carieră politică precum Margaret Thatcher, însă toate planurile au fost distruse de Brexit, încât premierul britanic nu a mai devenit o a doua doamnă de fier în istoria Regatului Unit. Tentativele de a negocia ieșirea țării sale din Uniunea Europeană au dus la scindarea Partidului Conservator, pe care Theresa May l-a condus. Mai mult, făcând bilanțul activității politice a acesteia, politologii au ajuns la concluzia că a fost cel mai slab premier din istoria țării. La rândul său, Theresa May a declarat în fața jurnaliștilor că este recunoscătoare pentru ocazia ce i-a fost oferită de a munci în folosul Regatului Unit.

"A doua femeie premier, însă, desigur, nu și ultima. O fac fără rea-voință, ci cu o recunoștință enormă pentru ocazia ce mi-a fost oferită de a-mi sluji țara pe care o iubesc".

Theresa May a suferit eșec după ce Camera Comunelor a respins de mai multe ori proiectul de lege privind Brexit, deoarece cu strategia adoptată de premier nu erau de acord nici deputații din propriul ei partid. La rândul său, președintele Camerei Comunelor, John Bercow, a declarat că, după alegerea unui alt premier, este puțin probabil ca lucrurile să se schimbe.

Cei mai mulți analiști consideră că postul de premier și de lider al conservatorilor trebuie să-i revină lui Boris Johnson, fost ministru de Externe, care a demisionat din cauza disensiunilor cu Theresa May. De asemenea, el este cunoscut drept un politician cu viziuni eurosceptice. Această calitate ar putea fi însă cel mai vulnerabil punct al său, deoarece Partidul Conservator are nevoie acum de un lider capabil să unească toate curentele din interiorul formațiunii. Până acum, despre intenția de a candida pentru postul de președinte al partidului au anunțat 11 politicieni.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).