Marcați
Tehnica militară americană a fost scoasă din PMAN
8.05.2016, 21:09
Americanii nu au reușit să ocupe Piața Marii Adunări Naționale de Ziua Victoriei, așa cum planifica Ministerul moldovean al Apărării. Pentru că tehnica militară a ajuns în centrul Chișinăului cu o zi înainte, susținătorii Partidului Socialiștilor au organizat o acțiune de protest și, în urma acesteia, blindatele au fost evacuate din centrul Chișinăului. Trupele străine au fost întâmpinate de către orășeni cu lozinci antiNATO și coroane funerare.

Încă de săptămâna trecută, liderul socialiștilor, Igor Dodon, declara că nu le va permite soldaților NATO și tehnicii militară să participe la manifestațiile de 9 mai, în Capitală. Dodon promitea că vor fi blocate căile de acces în capitală și că militarii NATO vor fi întâmpinați cu ample acțiuni de protest. Ca să evite acest scenariu, autoritățile au recurs la un tertip - au acționat pe neașteptate, pe întuneric. În noaptea de sâmbătă spre duminică, americanii, ghidați de militarii moldoveni, au intrat în Chișinău. După ce și-au instalat mașinile de război în fața catedralei și arcului de triumf, militarii americani se simțeau ca la ei acasă și se declarau bucuroși că le pot demonstra moldovenilor mușchii armatei americane.

La scurt timp de la apariția tehnicii blindate în centrul Capitalei, în Piața Marii Adunări Naționale a fost organizat un amplu protest. Oamenii le cereau militarilor NATO să elibereze în regim de urgență Capitala.

„În gest simbolic am adus celor din NATO o informație foarte clară. Iată aici avem aceste coroane simbolice care spun că noi ținem minte Libia, noi ținem minte Siria, Iugoslavia și alte țări bombardate de acest bloc militar. Noi nu avem ambiții militare, noi nu vrem să bombardăm țări democratice. Noi vrem să trăim pașnic”, a declarant deputatul PSRM, Vlad Batrîncea.

Preț de câteva ore, protestatarii au scandat ”NATO, afară!”, ”Nu vrem Război și Victorie!”. După asta, ministrul Apărării, Anatol Șalaru, a anunțat că planurile se schimbă și că, în data de 9 mai, mașinile de luptă americane nu vor participa la manifestații. Întrebat de jurnaliști dacă s-a negociat cu Statele Unite prezența militarilor și blindatelor americane în țara noastră, ministrul a recunoscut că trupele străine se află în Moldova fără un acord bilateral.

”Nu a fost niciun fel de negociere. Partenerii noștri americani ne-au propus nouă să se alăture, să vină împreună cu noi la comemorarea victimelor din Al Doilea Război Mondial” , a menționat Anatol Șalaru.

La rândul său, liderul socialiștilor, Igor Dodon, a declarat că retragerea trupelor NATO din Chișinău este o victorie comună a cetățenilor împotriva forțelor provocatoare din țară.

„Eu cred că a fost vorba despre o provocare, despre o testare a rezistenței poporului moldovenesc, însă majoritatea cetățenilor Republicii Moldova, forțele de opoziție, societatea civilă, au fost categoric împotrivă. Eu cred că este o victorie comună, când am reușit să facem tot posibilul pentru ca, astăzi, 9 mai, tehnica NATO să nu fie în Chișinău, în PMAN”, a declarant Igor Dodon.

Militarii NATO sunt de câteva zile în țara noastră. Ei participă la un exercițiu militar în cadrul căruia ostașii moldoveni învață să folosească tehnică și armament american.

Tehnica militară americană a fost scoasă din PMAN
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).