Marcați
A căzut guvernul condus de Sebastian Kurz
27.05.2019, 19:05
Opoziția austriacă a răsturnat guvernul cancelarului Sebastian Kurz printr-un vot de neîncredere în parlamentul de la Viena. A fost primul demers de acest tip din istoria Austriei.

Mandatul cancelarului conservator Kurz (ÖVP) a fost terminat de acest vor de neîncredere dat de legislativul austriac. Sebastian Kurz s-a împiedicat de moțiunea de cenzură convocată împotriva sa de social-democrați (SPÖ), cea mai mare forță din opoziție. Majoritatea parlamentară a retras încrederea acordată executivuluiu, pe marginea scandalului "Ibiza Video", în care a fost implicat șeful partidului populist de dreapta FPÖ, partenerul junior în coaliția de guvernare de la Viena.

Votul de neîncredere a fost punctul culminant al acestei crize guvernamentale de la Viena. Declanșatorul a fost o înregistrare video făcută publică în care se vede cum vicecancelarul Heinz-Christian Strache, șef al populiștilor de la FPÖ, între timp retras din executiv, promite unei presupuse nepoate a unui oligarh rus comenzi de afaceri din partea statului austriac, în schimbul unui sprijin financiar înaintea alegerilor parlamentare din 2017. După publicarea așa-numitului video Ibiza, Strache a demisionat pe 18 mai din funcția de cancelar și din cea de șef al FPÖ. Și coaliția dintre partidul său și formațiunea ÖVP a lui Kurz s-a destrămat imediat după retragerea sa. Kurz a condus de atunci un guvern minoritar, înlocuindu-i pe miniștrii FPÖ cu experți neînregimentați politic.

Președintele Austriei, Alexander Van der Bellen, este nevoit acum după votul din legislativ să-l demită pe cancelarul Sebastian Kurz și întreg guvernul său. Van der Bellen trebuie să numească ulterior un cabinet de experți, care va guverna țara până la alegerile anticipate, planificate pentru septembrie.

www.dw.com
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).