Marcați
Europenii își aleg parlamentul
22.05.2019, 16:25
Aproximativ 400 de milioane de cetățeni europeni cu drept de vot sunt așteptați, de joi până duminică, la urne în cele 28 de state membre ale Uniunii Europene pentru alegerile europarlamentare. Campania electorală a înregistrat o mobilizare fără precedent la nivel de mesaje politice și civice în condițiile în care, la scrutinul din 2014, a fost înregistrată cea mai scăzută prezență la vot din istoria europarlamentarelor - mai puín de 43 la sută.

Anul acesta se împlinesc 40 de ani de la primul scrutin organizat pentru Parlamentul European. Primele urne se vor deschide, potrivit tradiției, în Marea Britanie, care scrutinele electorale sunt organizate, de obicei, joi, însă ele vor marca un paradox - alegerile europene din acest an vor debuta pe teritoriul primului stat membru, ai cărui cetățeni au votat, în majoritate, pentru ieșirea din componența Uniunii. Dintre cele 28 de state membre ale UE, două vor organiza alegerile în data de 23 mai, două - în 24 mai, trei țări - în 25 mai, iar majoritatea scrutinelor vor fi organizate duminică, 26 mai. Este vorba de 22 de țări. Singura care va organiza scrutinul european pe parcursul a două zile este Cehia, unde oamenii vor ieși la votare în 24 și 25 mai. Potrivit cercetărilor sociologice, Partidul Popular European și Grupul Social-Democrat vor pierde fiecare câte aproximativ 40 de locuri, ceea ce înseamnă că, pentru prima dată, cele două partide nu vor mai avea, împreună, majoritatea la Strasbourg. Partidul eurosceptic al vicepremierului italian Matteo Salvini, Liga Nordului, ar putea câștiga cele mai multe mandate, după Uniunea Creștin-Democrată a cancelarului Angela Merkel, iar Salvini s-ar putea declara adevăratul învingător al europarlamentarelor din 2019, estimează analiștii europeni.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).