Marcați
Franța critică SUA
17.05.2019, 15:50
Președintele Franței, Emmanuel Macron, a criticat dur Guvernul Statelor Unite ale Americii. Liderul de la Paris a declarat că Washingtonul nu mai controlează ce se întâmplă în țară, întrucât puterea reală a trecut în mâinile corporațiilor financiare și industriale. Reproșul a fost lansat la scurt timp după ce președintele american Donald Trump a decretat stare de urgenţă naţională, pentru a proteja rețelele informatice de comunicare de adversari străini. Asta a amplificat tensiunile dintre Washington şi gigantul chinez Huawei, în disputa privind tehnologia 5G.

În discursul său ținut la Salonul de tehnologii VivaTech de la Paris, Emmanuel Macron a condamnat încercările Statelor Unite de a implica Europa într-un război comercial și tehnologic împotriva Chinei. Președintele francez a insistat că Franța și Europa sunt mai pragmatice și realiste și nu vor bloca tehnologiile 5G, așa cum cere Washingtonul.

Această critică a venit la câteva ore după ce preşedintele american, Donald Trump, a decretat stare de urgenţă naţională, pentru a proteja reţelele informatice din SUA de adversari străini. Ordinul executiv, semnat de Trump, le interzice companiilor americane să folosească echipamente de telecomunicaţii străine, despre care se crede că reprezintă un risc pentru securitatea naţională. Documentul semnat de Trump vizează 70 de companii străine de telecomunicații, dar ținta principală este gigantul chinez Huawei, despre ale cărui produse SUA au avertizat că ar putea fi folosite de autoritățile de la Beijing pentru supraveghere. Grupul chinez a reacţionat, subliniind că activităţile sale nu generează niciun fel de ameninţări şi sunt independente de guvernul chinez.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).