Marcați
Merkel și May se pregătesc să plece
17.05.2019, 15:22
Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, și prim-ministrul Marii Britanii, Theresa May, sunt pe calea de a se retrage din politica europeană. Merkel a reafirmat, joi, că, după 2021, când îi expiră mandatul, nu va mai candida pentru nicio poziție politică nici în Germania, nici altundeva în Europa. Între timp, la Londra, premierul Theresa May a acceptat să discute calendarul plecării sale de la conducerea Partidului Conservator, după ce, luna viitoare, Parlamentul va vota din nou asupra acordului privind Brexitul.

Angela Merkel s-a retras, anul trecut, de la conducerea partidului Uniunea Creștin-Democrată, dar speculațiile că și-ar putea continua cariera politică la Bruxelles au fost alimentate recent de președintele Comisiei Europene, Jean Claude-Juncker, care a declarat că nu-și poate imagina ca Merkel să dispară în anonimat. Ieri, într-o conferință de presă, alături de premierul olandez Mark Rutte, Angela Merkel a reiterat însă că nu-și mai dorește nicio funcție politică.

Angela Merkel este acuzată în Europa că ar fi contribuit decisiv la divizarea continentului, de două ori în cariera sa. Prima oară, în timpul crizei monedei euro, când le-a impus mai multor state europene politici de austeritate, care au lovit în clasa de mijloc și au extins sărăcia. A doua oară, Merkel a semănat discordie în UE în 2015, când a deschis granițele în fața afluxul masiv de imigranți. Ambele evenimente au produs divergențe majore între cele 27 de state membre ale UE. Și la Londra, premierul Theresa May a acceptat să discute calendarul plecării sale de la conducerea Partidului Conservator. Acest moment va fi stabilit luna viitoare, când Parlamentul va vota din nou acordul privind Brexit. Documentul a fost respins până acum de trei ori, provocând amânarea ieșirii regatului din spațiul comunitar până în 31 octombrie.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).