Marcați
Șah cu un robot
22.04.2019, 15:48
Inteligența artificială împotriva campionilor la șah. O astfel de confruntare a fost organizată pentru prima dată în țara noastră. Oponentul șahiștilor a fost un robot cu înălțimea de jumătate de metru, capabil să luptă cu trei adversari concomitent. Capacitățile mecanismului electronic au fost testate și de către șeful statului, Igor Dodon, care este și președinte al Federației de Șah a Moldovei.

Un procesor conectat la un braț metalic. Așa a arătat adversarul câștigătorilor competițiilor internaționale de șah. În timp ce robotul nu avea nevoie de timp pentru a-și analiza mutările, șahiștii au beneficiat de această posibilitate. Maestrul internațional Viorel Bologan a declarat că neobișnuita confruntare a devenit o adevărată provocare pentru șahiști: "Este foarte interesant să lupți împotriva lui. Poți să alegi diferite niveluri. Noi învățăm acum de la mașini, adică nu e nimic grav. Dacă, pe timpuri, computerele învățau de la oameni, acum, oamenii învață de la mașini. Este foarte interesantă această cooperare, la nivelul șahului. Stai așezat, iar în fața ta se află o construcție de neînțeles, care face mutări mai bune decât ale tale. Bineînțeles că este o provocare foarte bună pentru oameni și, în principiu, văd cum copiii joacă cu mare plăcere".

Startul acestei confruntări neobișnuite a fost dat de către președintele Igor Dodon, care este și președinte al Federației de Șah. El a menționat că, de la preluarea acestei funții, în septembrie 2011, au fost deschise cluburi ale sportului minții, practic, în toate raioanele și a fost asigurată finanțarea șahiștilor moldoveni la turneele internaționale.

Ulterior, nivelul de joc al robotului a fost testat de către tinerii șahiști. Nici șahiștii cu mai multă experiență nu s-au relaxat în timpul jocului împotriva inteligenței artificiale.

Organizatorii neobișnuitei confruntări au anunțat că, la începutul lunii mai, în Capitală se va desfășura turneul internațional în numele șahistului sovietic ”Valeri Cebanenco”.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).