Marcați
Îmbrânceli reciproce și schimburi de pumni în parlamentul turc amână legile necesare pentru acordul cu UE
28.04.2016, 16:22
Incidente produse în parlamentul de la Ankara în noaptea de miercuri spre joi între deputați ai puterii și membri ai opoziției în legătură cu conflictul din sud-estul cu majoritate kurdă al țării a dus la întreruperea ședinței și amânarea adoptării legislației cruciale pentru aplicarea acordului cu Uniunea Europeană vizând stoparea fluxului migrator, relatează DPA și Reuters.

Situația a degenerat după ce deputatul Ferhat Encu, din Partidul Democratic al Popoarelor (HDP), pro-kurd, a acuzat guvernul că a omorât civili în operațiunile armatei turce împotriva luptătorilor Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), parlamentarul recurgând chiar la termenul de 'masacru'.

Afirmația sa a fost urmată de schimburi de pumni și îmbrânceli reciproce între deputați pro-kurzi și membri ai Partidului Justiției și Dezvoltării (AKP, de guvernământ).

Incidentele l-au determinat pe președintele parlamentului să amâne reunirea în plen a deputaților până luni, 2 mai.

Chiar dacă ședința în plen a fost închisă, incidentele au continuat joi în comisia constituțională care discuta ridicarea imunității parlamentarilor.

Deputații turci urmau să lucreze vineri și sâmbătă la legislația necesară pentru îndeplinirea condițiilor impuse de europeni pentru ca Turcia să obțină ridicarea vizelor pentru cetățenii săi.

Turcia are termen până la 4 mai pentru a adopta legile și a semna tratatele necesare pentru îndeplinirea celor 72 de criterii legate de acordul din 18 martie cu Uniunea Europeană privind stoparea migrației, în schimbul cărora cetățenii săi să poată călători fără vize în Uniunea Europeană.

'Dacă legea privind supravegherea de securitate ar fi fost finalizată noaptea trecută, Turcia ar fi îndeplinit încă de astăzi ceea ce i se cere', a declarat ministrul pentru afaceri europene, Volkan Bozkir, la postul NTV. 'Cele în jur de 10 articole restante (...) vor fi, cu ajutorul lui Dumnezeu, adoptate luni', a adăugat el.

Bozkir a mai spus că se așteaptă ca executivul comunitar să recomande, în raportul din 4 mai, ridicarea vizelor pentru cetățenii din țara sa.

AGERPRES.ro
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).