Marcați
Comerțul stradal din preajma piețelor din сapitală aduce prejudicii enorme acestor întreprinderi
28.04.2016, 15:27
Anunțul a fost făcut de către directorii piețelor comerciale, în cadrul unei mese rotunde, la care au participat și reprezentanții Agenției Naționale pentru Protecția Consumatorilor. Participanții la eveniment au ajuns la concluzia că eliminarea comerțului stradal poate fi obținută prin înăsprirea pedepselor pentru comercianții ambulanți.

Problema comerțului stradal a stârnit discuții aprinse din partea administratorilor piețelor din Capitală și reprezentanților Agenției Naționale pentru Protecția Consumatorilor. Deși comerțul stradal este interzis prin lege, acest fenomen ia amploare, în ultimii ani, din cauza nivelului înalt al sărăciei și lipsei locurilor de muncă.

"Nu știu de ce lumea alege să vină în jurul pieței, în acest fel, aducându-ne nouă un prejudiciu enorm de imagine și financiar. Asta nici nu se discută"? susține directorul întreprinderii municipale „Piaţa Centrală”, Veaceslav Balan.

O altă problemă asupra căreia au atras atenția reprezentanții Agenției pentru Protecția Consumatorilor este înșelarea clienților la cântar. Acest fapt a redus nivelul de încredere al oamenilor în agenții economici. Ca urmare, numărul cumpărătorilor s-a fost micșorat semnificativ.

"Am văzut zilele acestea că în piață sunt foarte puțini consumatori. A scăzut numărul consumatorilor în piață, pentru că oamenii nu au bani, iar banul pe care îl dă pentru marfă îi făcut din greu și nu le este plăcut să fie înșelați. Oamenii își cumpără doar strictul necesar și contează ca acel produs pe care îl achiziționează să fie calitativ, iar dacă sunt înșelați la cântar ei", a menționat Veaceslav Ciuhrii, șef de direcție Agenția pentru Protecția Consumatorilor

Unii participanți la masa rotundă au declarat că problemele în piețele comerciale vor fi soluționate odată cu modificarea legislației. De cealaltă parte, reprezentanții Asociației Piețelor și Centrelor Comerciale consideră că Legea privind organizarea şi funcţionarea pieţelor produselor agricole şi agroalimentare este perfectă, însă nimeni nu ține cont de prevederile acesteia.

"Nimeni nu lucrează cu legislația în vigoare. Ea este perfectă, dar nedorința unor funcționari de stat și administrației publice locale face ca lucrările să rămână neschimbate", declară președintele Asociației Piețelor și Centrelor Comerciale, Iurie Scutari.

Inspectorii Agenției pentru Protecția Consumatorilor au efectuat, pe parcursul anului trecut, 25 de controale în piețele din Chișinău. Rezultatele verificărilor au arătat că cele mai strigente probleme sunt lipsa panourilor de informații pe teritoriul piețelor, numărul mare al agenților economici neautorizați și înșelarea clienților la cântar. În municipiul Chișinău sunt 50 de piețe autorizate.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).