Marcați
Guvernul intenționează să le ofere angajaţilor din MAI statut special
28.04.2016, 11:51
Guvernul a aprobat modificarea Legii cu privire la activitatea Poliției și statutul polițistului.

În particular, se propune ca uniii angajaţi din MAI şi din poliţie să obțină un statut special, ceea ce în opinia MAI ar elimina lipsa de coordonare în activitatea diferitor subdiviziuni ale ministerului.

Reprezentanții MAI au menționat că repartizarea ambiguă a competențelor provoacă necoordonare în acțiunile diferitor structuri ale ministerului în situații de criză. MAI propune să fie delimitate legislativ funcțiile polițiștilor implicați în activități operative și de investigație și ceilalți angajați ai MAI, care execută în special funcții auxiliare, organizatorice și administrative. Astfel, se propune ca aparatul central al MAI să fie divizat în cîteva structuri, angajații cărora vor executa funcții civile.

Totodată, se propune ca subdiviziunile MAI să fie specializate pe domenii: managementul operațional; elaborarea strategiilor, monitorizarea și planificarea activităților MAI; selectarea cadrelor; efectuarea controlului și monitorizarea în subordinea nemijlocită a ministrului; executarea funcțiilor logistice, inclusiv asigurarea personalului cu arme și muniții.

O atenție deosebită se acordă demilitarizării noțiunii de „polițist”. Potrivit documentului, apare o confuzie între statutul public al militarilor și angajaților organelor de drept. Aceștea din urmă nu au statut special și legislativ nu sînt parte cu drepturi depline ale societății civile. Potrivit MAI, modificările propuse vor permite reformatarea structurii MAI după reguli civile și în caz de necesitate sesizările vor fi trimise în instanțele civile, nu militare.

NOI.md
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).