Marcați
Secretarul general al ONU cere ratificarea Tratatului privind interzicerea totală a testelor atomice
28.04.2016, 09:02
Secretarul general al ONU, Ban Ki-Moon, a cerut statelor care deţin arme nucelare să ratifice Tratatul privind interzicerea totală a testelor atomice, informează Reuters online.

"Testele atomice otrăvesc apa, cauzează cancere şi poluează zona de test cu materiale radioactive pentru mai multe generaţii (...) Suntem aici pentru a comemora victimele (...) să interzicem şi să oprim testele atomice. În primul rând ar trebui să dăm o lecţie lumii să termine cu această nebunie" a declarat Ban Ki-Moon, la un eveniment organizat la Viena pentru a marca 20 de ani de la adoptarea tratatului.

"Fac un apel la ultimele state rămase, ultimele opt state, să semneze şi să ratifice tratatul fără întârziere," a adăugat secretarul general al Naţiunilor Unite.

Tratatul privind interzicerea totală a testelor atomice, care a fost introdus în septembrie 1996, interzice în totalitate teste nucleare. Până acum a fost semnat de 183 de state şi ratificat de 164, inclusiv Rusia, Franţa şi Marea Britanie, trei dintre cele nouă state care deţin sau se speculează că deţin armament nuclear.

Pentru a intra în vigoare, tratatul trebuie să fie ratificat de toate cele 44 de state care posedă instalaţii nucleare semnificative, însă opt dintre acestea nu au ratificat tratatul.

Statele Unite, China, Egiptul, Iranul şi Israelul au semnat tratatul, însă nu l-au ratificat.

MEDIAFAX.ro
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).