Marcați
Londra, în fața unui vot crucial
14.01.2019, 18:02
Deputații britanici se vor pronunţa, mâine, asupra acordului pentru Brexit, negociat între Londra şi Uniunea Europeană. Dezbaterile privind textul final s-au desfășurat în Camera Comunelor pe parcursul întregii săptămâni trecute. Premierul Theresa May a încercat să obţină sprijinul parlamentului pentru documentul său, avertizând asupra pericolului ca Londra să iasă din blocul comunitar fără un acord.

Cu mai puţin de trei luni până la ieşirea Marii Britanii din UE, Theresa May încearcă să convingă Parlamentul de la Londra că un Brexit fără acord ar putea crea întreruperi în lanţul de alimentare şi chiar blocarea porturilor pentru perioade nedeterminate. Ea a anunțat că Guvernul se pregătește să dezvolte planuri pentru situaţii neprevăzute, dacă parlamentul va respinge Acordul negociat cu Bruxellesul. Șefa cabinetului a criticat și ideea de a organiza un nou referendum pe tema Brexitului, întrucât asta va arunca regatul într-o perioadă de dezbinare și conflicte interne.

“Deci, dacă voi vreți un al doilea referendum, trebuie să fiți sinceri și să recunoașteți că acest scenariu va provoca o divizare periculoasă a țării și, de data aceasta, va fi mult mai greu să restabilim unitatea. Iar dacă vreți să părăsim Uniunea Europeană fără un acord, trebuie să recunoașteți că veți provoca un mare prejudiciu economic țării noastre. Eu cred că nimeni dintre voi nu-și dorește asta. Oarecum, Guvernul este pregătit să înfrunte consecințele unei posibile ieșiri fără acord”, a declarat Theresa May.

Dacă acordul convenit de Theresa May cu negociatorii de la Bruxelles va fi respins marți de Parlamentul britanic, Uniunea Europeană pregătește posibilitatea amânării, până în iulie, a termenului de ieșire a Marii Britanii din comunitatea europeană. Oferta liderilor europeni nu este însă acceptată de Londra. Secretarul de stat pentru Brexit, Martin Callanan, a enunțat poziția Guvernului, subliniind că Marea Britanie va părăsi Uniunea Europeană în 29 martie.

„O spunem foarte clar, politica Guvernului este că aplicarea articolului 50 nu poate fi prelungită. Vom părăsi UE în 29 martie a acestui an, pentru că asta prevede articolul 50. Pentru asta a votat Parlamentul, iar acum acest lucru este prevăzut de legislaţia naţională britanică”, a spus Martin Callanan.

Înaintea votului crucial de mâine asupra acordului privind retragerea din UE, premierul britanic a făcut apel către parlamentari, să facă ceea ce este bine pentru ţară şi să-i sprijine ”planul de divorţ”. Şefa executivului britanic a avertizat cu privire la ”o încălcare catastrofală şi de neiertat a principiilor democraţiei”, dacă parlamentarii ţării sale vor respinge acordul privind Brexit şi dacă Marea Britanie rămâne în Uniunea Europeană.

La referendumul din 2016, 52 la sută dintre cetățenii britanici s-au expus pentru ieșirea țării din blocul comunitar. Alți 48 la sută au respins divorțul de UE.

NTV Moldova

Actualitate

menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).