Marcați
Dexit: plecarea Germaniei din UE
14.01.2019, 11:59
Un mare partid din Germania cere ieşirea ţării din UE. Partidul Alternativa pentru Germania s-a reunit vineri în congres și a anunțat că va face campanie pentru părăsirea Uniunii Europene. Opoziția germană acuză comunitatea că s-ar fi transformat ”într-o structură nedemocratică şi concepută de birocraţi puţin transparenţi şi care nu pot fi controlați”.

După modelul Brexit, scenariul ieșirii Germaniei din UE este numit ”Dexit”. Alternativa pentru Germania, formațiunea care a lansat această idee, a obţinut succes după succes în ultimii trei ani la diferite alegeri pentru poziţionarea sa drept partid antiimigraţie. În 2017, AfD a devenit principalul partid de opoziţie în Camera Deputaţilor. Acum, Alternativa pentru Germania intră în campania pentru europarlamentare cu un program electoral de 58 de pagini, care cuprinde și propunerea de părăsire a Ununii Europene. Formațiunea cere reforme profunde în interiorul UE, până în 2024, adică până la finalul viitoarei legislaturi. Unul dintre liderii partidului, Alexander Gauland, atrage atenţia că, în cazul în care, în următorii patru ani, nu se va schimba nimic în UE, “se va impune retragerea Germaniei sau o dizolvare a Uniunii Europene”.

„Aproximativ 44.000 de oficiali și 11.000 de angajați ai stucturilor UE și ai agențiilor subordonate sunt plătiți cu suma totală de peste opt miliarde de euro pe an. Din acest motiv, considerăm necesar să luăm în considerare o retragere a Germaniei din UE sau o dizolvare ordonată a UE și stabilirea unui nou tip de comunitate economică și de interese la nivel european”, a declarat Alexander Gauland.

Platforma electorală a partidului Alternativa pentru Germania abordează și dimensiunea politicii externe, în care poziția AfD este că Europa și Germania trebuie să lucreze împreună, atât cu SUA, cât și cu Rusia. Introducerea terminului Dexit în cadrul unei platforme politice electorale pentru alegerile în Parlamentul European survine într-o răscruce de drumuri privind viitorul Uniunii Europene. Comunitatea europeană este amenințată de către imigrația necontrolată și extremism în timp ce procesul de plecare a Marii Britanii devine din ce în ce mai contagios. Dincolo de Brexit, care este preconizat pentru 29 martie, pe continentul european au mai răsunat îndemnuri în care au fost pronunțate diferite formule de ”-exit”: precum Frexit în Franța, Nexit în Olanda, Grexit în Grecia și Polexit în Polonia.

NTV Moldova

Actualitate

menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).