Marcați
Orașul Basarabeasca, în pragul unei catastrofe sociale
27.04.2016, 16:42
Cea mai mare companie din oraș, depoul, care contribuie determinant la formarea bugetului local, trimite masiv angajați în concediu forțat. Ceilalți, primesc salarii mici și cu întârzieri de trei luni. Oamenii sunt convinși că autoritățile aduc întreprinderea intenționat spre faliment, pentru a o privatiza ulterior, la preț derizoriu.

Pentru orașul Basarabeasca, a cărui populație ajunge la 10 mii, Calea Ferată este principalul angajator. Fiecare al cincilea orășean de aici muncește la această întreprindere. În ultimii ani, situația companiei s-a deteriorat substanțial. Au loc disponibilizări de personal, angajații nu mai beneficiază de prime, iar salariile sunt plătite cu mari întârzieri. În această situație, mulți dintre muncitori au de ales între a pleca peste hotare sau a aștepta remunerarea mizeră, plătită odată la câteva luni.

”Asistăm la un proces de distrugere a Căii Ferate din Moldova. Consider că este un proces greșit, deoarece vorbim despre o companie de stat și ar trebui să fie o altă atitudine față de oameni. Locuim și muncim aici de o viață. Nu se poate așa ceva”, susțne Nina Capsamun, maistru al Depoului din Basarabeasca.

”Cei interesați distrug intenționat întreprinderea, pentru a o cumpăra ulterior la un preț derizoriu și pentru a-i da afară pe oameni. Suntem revoltați de această situație, toți angajații”, susține un alt angajat al întreprinderii.

Autoritățile raionale își fac griji că, odată cu falimentarea Căii Ferate din Moldova, armata șomerilor va crește brusc și esențial, iar mii de familii vor rămâne fără sursă de existență. La rândul său, bugetul raional va rămâne fără cel mai mare plătitor de impozite.

”Autoritățile centrale trebuie să o spună franc, ce va fi mai departe cu această întreprindere. Vor fi întreprinse măsuri pentru ameliorarea situației sau nu. Compania nu activează, deș avem un potențial mare. Cred, însă, că totul se face intenționat, fie pentru a o distruge, pur și simplu, fie pentru a o privatiza”, a menționat președintele raionului Basarabeasca, Petru Pușcari.

Angajații Depoului din Basarabeasca au anunțat că vor organiza acțiuni de protest, în cazul în care administrația companiei nu le va plăti salariile în ajunul sărbătorilor pascale.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).