Marcați
Crenvurștii și mezelurile, interzise în grădinițile și scolile din țară
27.04.2016, 11:39
Crenvurștii și mezelurile nu vor mai fi parte a meniurilor în școli și grădiniție. Un ordin în acest sens a fost semnat astăzi de către ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan. Documentul va intra în vigoare vineri sau, cel târziu, la începutul săptămânii viitoare.

Ministerul Sănătății a luat această decizie ca urmare a unui demers, expediat la începutul lunii aprilie de către peste 1000 de părinți. Potrivit semnatarilor, crenvurștii și mezelurile pun în pericol sănătatea copiilor. Aceste alimente vor fi înlocuite cu produse din carne proaspătă. Ministrul Sănătății a dispus crearea unui grup de lucru din care să facă parte și reprezentanți ai Ministerului Educației, ai Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor și părinți. Timp de două luni, grupul de lucru va trebui să analizeze meniurile din grădinițe și școli, iar ulterior să elaboreze noi meniuri pentru fiecare sezon în parte.

"Ca alternativă, propunem înlocuirea în meniuri a cărnii procesate cu carne proaspătă de categoria întâi. Costurile financiare nu ar trebui să fie mai mari, dar, din potrivă, pentru că media costului unui kilogram de carne este comparabilă cu media costului unui kilogram de produse procesate”, a declarat Ruxanda Glavan.

La rândul lor, părinții care au semnat demersul susțin că această decizie trebuia luată încă la sfârșitul anului trecut, întrucât problema a fost semnalată în luna noiembrie.

Totodată, controalele privind calitatea meniurilor în grădinițe și școli, efectuate de către specialiștii Centrului Național de Sănătate Publică, au demonstrat că acestea conțin produse dăunătoare pentru sănătatea copiilor.

"Am depistat cazuri când copilul, pe perioada a trei mese pe zi, primește terciuri. La acest terci se adaugă zahăr, adică foarte multe glucide și, respectiv, se suplimentează cu o gustare rece din mazăre conservată cu ceapă și ulei de floarea-soarelui " , a menționat directorul CNSP, Iurie Pînzaru.

Rezultatele unei investigații desfășurate de către Ministerul Sănătății au arătat că peste 70 la sută dintre copiii din localitățile rurale suferă de maladii gastrointestinale, ca urmare a alimentației incorecte.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).