Marcați
Rusia a testat racheta ”Avangard”
27.12.2018, 18:28
Rusia a dezvoltat un nou tip de armă strategică. Este vorba despre racheta balistică ”Avangard”, care îi oferă supremația în acest domeniu. Sistemul a fost testat cu succes ieri, sub monitorizarea președintelui rus, Vladimir Putin. El a declarat că inovația va ajunge în dotarea forțelor strategice în anul 2019. Proiectilul poate atinge viteza de 24 de mii de kilometri pe oră și nu are analogie în lume. Liderul de la Kremlin a anunțat că țara sa este prima care a dezvoltat un astfel de tip de armament, iar noua rachetă este invulnerabilă în fața sistemelor de apărare.

Vladimir Putin a supravegheat procedura de testare cu succes a noului sistem de rachete hipersonice ”Avangard” dintr-o clădire din Moscova a Ministerului Apărării. După ce ținta a fost atinsă, el le-a mulțumit inginerilor și constructorilor pentru crearea armei invincibile, capabile să transporte atât focoase convenționale, cât și nucleare.

„Stimați tovarăși. Mă adresez tuturor! În primul rând, constructorului general, inginerilor, muncitorilor, tuturor celor care au creat acest sistem de perspectivă. Vă felicit cu ocazia unui mare eveniment în viața Forțelor Armate și în eforturile de asigurare a securității statului rus. Munca a fost mare și îndelungată. A fost nevoie de decizii radicale în direcții principiale. Toate acestea au fost făcute cu puterile savanților, constructorilor, inginerilor noștri. Noul sistem ”Avangard” este invulnerabil pentru mijloacele de apărare antiaeriene și antirachetă ale inamicului”, a declarat Vladimir Putin.

Traectoriile rachetelor balistice de până acum, din momentul lansării până la atingerea țintei, pot fi calculate de sistemele defensive moderne. Spre deosebire de ele, traectoria sistemului ”Avangard” este absolut imprevizibilă. În timpul zborului spre țintă, ea efectuează manevrate bruște, atât lateral, cât și vertical. Punctul forte al rachetei este însă viteza incredibilă. ”Avangard” este capabilă să se miște cu o viteză de 20 de ori mai mare față de cea a sunetului. În straturile dense ale atmosferei, în jurul ei se formează un nor de plasmă, care ajunge la temperatura de 2.000 de grade Celsius. În câteva minute, proiectilul atinge ținte la mii de kilometri și nicio tehnologie cunoscută astăzi în lume n-o poate intercepta. Președintele Vladimir Putin a calificat invenția drept un mare succes al inginerilor din țara sa.

„Este un mare succes! O mare victorie! Deja din anul viitor, sistemul ”Avangard” va fi introdus în dotare. Va fi creat un regiment, care va intra în serviciul activ. În continuare, vom munci conform planului asupra acestui sistem și asupra altor sisteme de perspectivă, care vor intra în dotarea Armatei și Forțelor Navale. Este un cadou perfect țării, în ajunul noului an”, a subliniat președintele rus.

Despre testarea cu succes a noii rachete, președintele Vladimir Putin a informat și Guvernul Rusiei, într-o ședință de bilanț.

„S-au confirmat toți indicatorii tehnici și strategici. Testarea s-a desfășurat cu succes. Este un eveniment grandios în viața Forțelor Armate, dar chiar și în viața țării. Rusia a intrat în posesia unui nou tip de armă strategică”, a constatat Vladimir Putin.

Racheta ”Avangard” este ultima dintr-o serie mai lungă de arme strategice, dezvoltate în de Rusia pe parcursul deceniului. Pe lista acestor arme se mai regăsesc rachetele ”Burevestnik”, ”Sarmat”, ”Kinjal” sau drona submarină ”Poseidon”. Toate au menirea de a înlocui sistemele de rachetă dezvoltate în timpul Războiului Rece și în anii '90.

NTV Moldova

Actualitate

menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).