Marcați
Construcțile ilegală cu girul Primăriei
26.04.2016, 17:27
Batjocura funcționarilor Primăriei Capitalei față de oameni atinge noi culmi. Dorin Chirtoacă a declarat săptămâna trecută că nu cunoaște nimic despre scandalul provocat de o construcție abuzivă pe adresa Onisifor Ghibu 3 și a promis că se va informa în acest sens. Între timp, șeful interimar al Direcției Generale Arhitectură și Urbanism, Ion Carpov, le-a expediat locatarilor blocurilor din preajma construcției scandaloase un răspuns la petiție, în care îi informează că pretențiile lor sunt neîntemeiate. Aceeași explicație a venit din partea viceprimarului Nistor Grozavu.

El și-a exprimat nedumerirea față de indignarea locatarilor de pe adresele Onisifor Ghibu 1 și 3. Oamenii sunt revoltați de faptul că autoritățile municipale au permis construcția unui complex rezidențial cu nouă etaje și parcare subterană între două blocuri cu cinci și, respectiv, nouă etaje, la o distanță de numai câțiva metri. Deși Grozavu a dat asigurări că imobilul nu va fi construit, până când nu va exista o înțelegere cu locatarii din preajmă, lucrările continuă pe furiș, iar firma de construcții a adus mașinării care sapă de zor lângă fundamentul blocului cu cinci etaje. Toate astea într-o zonă afectată puternic de alunecări de teren. Însă pe viceprimarul Nistor Grozavu asta nu-l deranjează.

”Dacă este clădirea cu cinci etaje, care permite zona de reglementare 4-10 nivele și se construiește în limitele exact aceluiași principiu, care poate fi problema. La momentul actual, pe această adresă autorizare de construire nu este eliberată. Este eliberată autorizare de desființare, este certificat de urbanism pentru proiectare unde sunt impuse anumite condiții și până ce nu vor fi aceste condiții respectate, inclusiv până ce nu se va ajunge la un numitor comun cu vecinătățile, nu va fi eliberată autorizare de construire”, susține viceprimarul Nistor Grozavu.

Mai mult, Grozavu a recunoscut că antreprenorul ar putea comite abateri de la normele legale și că, atenție!, Primăria ar putea scăpa situația de sub control.

”Când se construiește pot fi diferite încălcări din partea constructorului, asta este altă problemă. Lucrăm aici cu Inspecția de Stat în construcții pentru a exclude diferite probleme. Uneori este imposibil de a le evita, având în vedere legislația actuală. Dar acolo nu este eliberată autorizare de construire și nici nu va fi până când nu va fi un acord între părți cel puțin de principiu, dacă instanța de judecată nu va decide altfel, dar se va merge până la titlul executoriu”, a mai spus Grozavu.

Scandalul în jurul noii construcții de pe adresa Onisifor Ghibu 3 a izbucnit la începutul lunii aprilie. Locatarii din vecinătate au protestat față de inițierea lucrărilor în apropiere, deoarece aproximativ 400 de oameni riscă să rămână fără locuințe, mai ales că zona se află într-un sector afectat de alunecări de teren. Mai mult, oamenii au spus că, fără vreun preaviz, firma de construcții a instalat un gard înalt în jurul șantierului și au început săpăturile. Noul imobil cu nouă etaje urmează a fi construit în locul unei anexe de la parter.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).