Marcați
Astăzi se împlinesc 30 de ani de la accidentul nuclear de la Cernobîl
26.04.2016, 11:14
Sute de oameni au participat astăzi la mitingul de comemorare a victimelor catastrofei de la Cernobîl. Evenimentul s-a desfășurat la memorialul de la intrarea în Parcul Valea Trandafirilor, dedicat celor care au suferit în urma tragediei de acum 30 de ani.

La depuneri de flori au participat deputați, consilieri municipali, ambasadori și oamenii care au suferit în urma lichidării consecințelor catastrofei de la Cernobîl. Victimele avariei nucleare au primit, cu această ocazie, ajutor bănesc de 1000 de lei din partea statului. Președintele Partidului Socialiștilor, Igor Dodon, și vicepremierul Gheorghe Brega, au promis că, pe lângă acești bani, vor mai urma ajutoare.

"Această zi pentru noi este una de respect față de bărbăția și sacrificiul participanților, precum și de comemorare a victimelor acestei catastrofe. În numele Guvernului și al meu, personal, vă asigur că vom depune și în continuare eforturi pentru a promova susținerea dumneavoastră", a menționat vicepremierul Gheorghe Brega.

"Cu ocazia acestei tragice date, noi ajutăm mai multe familii nevoiașe. La fel, și în acest an, câteva sute de familii vor primi ajutor din partea Fundației de binefacere "Soluția"", a declarant președintele PSRM, Igor Dodon.

La 30 de ani de la producerea Catastrofei de la Cernobîl, mii de moldoveni suferă de diferite boli grave, provocate de radiația puternică. Din cei 3550 de concetățeni de-ai noștri, care au participat la lichidarea consecințelor, astăzi mai sunt în viață puțin peste două mii, iar 90 la sută dintre ei sunt invalizi.

În municipiul Chișinău nu există, deocamdată, un monument dedicat moldovenilor care au participat la lichidarea consecințelor catastrofei. Societatea Republicană "Cernobîl" încearcă, de mai bine de un deceniu, să înlocuiască piatra care este instalată la intrarea în Parcul Valea Trandafirilor cu un complex memorial. Proiectul este gata încă din anul 2002.

Amintim că în data de 26 aprilie 1986, două explozii s-au produs la unul dintre reactoarele Centralei Nucleare de la Cernobîl. Explozia violentă a luat viața a zeci de oameni, în primul an, inclusiv moldoveni. Ulterior, milioane s-au îmbolnăvit de boli extrem de grave.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).