Marcați
Crestinii ortodocși intra de astăzi în Saptamâna Patimilor
25.04.2016, 09:41
De astazi, crestinii ortodocsi intra în Saptamâna Patimilor, numita si Saptamâna Mare, ultima din Postul Pastelui. În aceasta perioada, credinciosii se pregatesc de sarbatoarea Învierii lui Hristos prin abtinere de la cele lumesti si prin rugaciune. Traditia spune ca în urmatoarele zile se tine post aspru si se mânânca abia dupa asfintitul soarelui.

Potrivit traditiei, în Lunea Mare credinciosii manânca produse fara ulei.

În Martea Seaca, gospodinele nu muncesc din greu, iar barbatilor le sunt permise, pâna în Miercurea Mare, lucrarile agricole.

În a treia zi din saptamâna, credinciosii îsi amintesc de pacatoasa care se pocaieste în fata Domnului si de Iuda, ucenicul care L-a vândut pe Hristos. Biserica permite sa se bea vin cu pelin.

Iar în Joia Mare, în biserici are loc Denia celor 12 Evanghelii si se aminteste despre spalarea picioarelor Apostolilor de catre Mântuitorul Hristos si Cina cea de Taina. Gospodinele coc pasca si vopsesc ouale. Traditia spune ca în aceasta zi, mortii se întorc la casele lor. În cimitire se aprind focuri. Iar crestinii duc la biserica vin si colaci si le dau de pomana.

În Vinerea Patimilor, cunoscuta si ca Vinerea Seaca sau Neagra, în biserici nu se oficiaza Sfânta Liturghie. Este ziua în care Hristos a fost rastignit si a murit pe cruce pentru mântuirea neamului omenesc. Este o zi de post sever, în care nu se bea si nu se manânca nimic, pâna nu se scoate din biserica Sfântul Aer.

Sâmbata se sacrifica mielul si se fac ultimele pregatiri de Paste. Înainte sa mearga la slujba de înviere, fiecare gospodina îsi pregateste cu grija cosul ce urmeaza a fi dus la biserica, pentru sfintire.
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).