Marcați
FOTO: jurnal.md
Mii de manifestanţi au protestat duminică în PMAN
25.04.2016, 07:14
Mii de oameni din toată țara au participat, duminică, la mitingul antiguvernamental, organizat la Chișinău de Partidul Platforma "DA". Manifestanții au cerut înlăturarea de la putere a oligarhilor și organizarea alegerilor parlamentare anticipate. Protestatarii au scandat și lozinci împotriva oligarhului Vlad Plahotniuc, pe care l-au acuzat de preluarea controlului asupra tuturor instituțiilor statului.

După manifestația din Piața Marii Adunări Naționale, protestatarii au pornit în marş spre Global Business Center, de pe strada Can¬te¬mir, acolo unde se află sediul mai mul¬tor com¬pa¬nii ce i-ar aparține oligarhului Vladimir Plahotniuc. Oamenii au protestat și la domiciliul acestuia de pe strada Bulgară, unde au avut loc altercații cu forțele de ordine. Manifestanții au aruncat cu pietre în polițiști, iar cei din urmă au ripostat cu gaze lacrimogene.

Oamenii spun că nu mai pot răbda guvernarea care își bate joc de ei și i-a adus la sărăcie.

"Rânduri de guvernanți pe care i-am ales cu încredere că vor conduce și vor dezvolta țara noastră mică, au demonstrat că ei nu sunt capabili", a spus un protestatar.

"Am așteptat un an de zile și mai așteptăm nițel, poate, totuși, guvernanții își vor da seama că au de furcă cu un popor, nu cu zece persoane. Un popor întreg este pus în joc. Soarta țării noastre este pusă în joc", a adăugat un alt manifestant.

Participanții la protest au pledat pentru unirea cu România și lichidarea statalității Republicii Moldova. Printre adepții acestei idei sunt și deputații PLDM.

”Mulți dintre noi suntem unioniști. Unioniști în fatpe, nu în vorbe. Eu cred că statul Republica Moldova trebuie mai întâi să-și consolideze toate forțele sănătoase. Să înțeleagă că după acest miting trebuie să urmeze acțiuni concrete" , a declarat Maria Ciobanu, deputat PLDM.

"Vom cere alegeri anticipate și alegeri prezidențiale concomitent cu referendumul, pe care noi l-am obținut cu truda celor peste 400 de mii de cetățeni activi ai acestei țări", a menționat Andrei Năstase, președintele partidului "Platforma Demnitate și Adevăr".

"Noi, basarabenii, așteptăm viață frumoasă și să trăim mai bine. Viața va fi mai calitativă. Cine dorește să înțeleagă ce înseamnă Europa sau cum lucrează legile europene, să treacă Prutul!"

"Asta e unica șansă pe care o avem. Altă ieșire nu vedem. Dacă ne vom alătura la patria-mamă, vom scăpa de toate problemele", consideră unul din protestatari.

Potrivit forțelor de ordine, la protestul de duminică au participat aproximativ 4000 de oameni. Organizatorii susțin, însă, că numărul celor prezenți a fost de aproape trei ori mai mare.

jurnal.md
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).