Marcați
Guvernarea a spulberat visele cetățenilor
22.04.2016, 16:40
Lipsa reformelor, vorbele sterile și incertitudinea legată de ziua de mâine i-au determinat pe moldoveni să regrete destrămarea Uniunii Sovietice. Așa explică analiștii politici rezultatele sondajului sociologic, executat la comanda Institutului Republican Internațional din Statele Unite, potrivit căruia numărul cetățenilor care consideră că destrămarea URSS a fost un eveniment negativ. Studiul a mai arătat că nivelul de încredere al populației în actuala guvernare a scăzut dramatic.

Datele sondajului prezentat de Institutul Republican Internațional arată că 83 la sută dintre moldoveni consideră că lucrurile în țara noastră se îndreaptă într-o direcție greșită. Acest indicator este cel mai înalt din ultimii 12 ani. Analiștii politici spun că, în condițiile actuale, când guvernarea nu face nimic în interesul cetățeanului, acest indicator este o expresie firească a stării din societate.

"Această guvernare, în afară de cuvinte sterile, care nu mai înseamnă, demult, nimic pentru nimeni, de tip: reforma în interesul cetățeanului și integrarea europeană. Aceste reforme nu mai sunt percepute absolut de nimeni, decât cu dezgust. Lipsa unui mesaj clar și lipsa unei viziuni este ceea ce, de fapt, va duce, nu numai la distrugerea acestei clase politice și dispariția acestei guvernări, dar și la daune enorme economice țării noastre", susține analistul politic Valeriu Ostalep.

"Această cifră a crescut foarte brusc după faimosul jaf al secolului, după care toată populația a fost, practic, sărăcită. Toți au simțit asta pe propriul buzunar", a menționează analistul politic Victor Ciobanu.

Studiul a mai scos la iveală că sărăcia și nivelul înalt al corupției i-a făcut pe oameni nostalgici după timpurile sovietice. La întrebarea a fost un lucru bun sau rău destrămarea Uniunii Sovietice, 59 la sută dintre cei intervievați au răspuns că a fost un lucru rău. Numărul celor care sunt de această părere a crescut cu trei puncte procentuale, față de rezultatele studiului din octombrie 2015. În opinia analiștilor politici, nostalgia crescândă față de URSS poate fi explicată prin indiferența celor de la guvernare pentru viitorul țării.

"Uniunea Sovietică oferea cetățenilor săi una dintre principalele lucruri: stabilitate socială. Vorbim de marea majoritate a populației, 59 la sută, care nu au această stabilitate. Ei nu știu cum să supraviețuiască în condițiile actuale din Republica Moldova și, mai mult, lor nu li se oferă nicio șansă de a se realiza", a mai adăugat Valeriu Ostalep.

"În perioada de tranziție, atunci când am trecut de la un sistem economic la altul, foarte mulți oameni au rămas fără lucru. Mulți sunt afectați și trebuie să-și caute de lucru peste hotare pentru că statul nu are grijă de ei", a declarat Victor Ciobanu.

Potrivit sondajului sociologic, cele mai grave probleme din țara noastră sunt șomajul, corupția, veniturile mici și sărăcia. În contextul agravării considerabile a situației economice și sociale, Partidul Socialiștilor din Moldova a inițiat, joi, negocierile cu opoziția parlamentară pentru o moțiune de cenzură împotriva Guvernului Filip.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).