Marcați
Rodrigo Duterte este acuzat de asasinat şi crime împotriva umanităţii în Filipine
28.08.2018, 15:44
Activiştii şi familiile a opt victime ale "războiului împotriva drogurilor" din Filipine au depus o plângere marţi la Curtea Penală Internaţională (ICC), aceasta fiind a doua petiţie prin care il acuză pe preşedintele Rodrigo Duterte de asasinat şi crime împotriva umanităţii, informează Reuters.

Plangerea de 50 de pagini solicita inculparea lui Duterte pentru mii de presupuse crime extrajudiciare in timpul represiunii sale asupra drogurilor, pe care activiştii şi familiile victimelor au spus că au inclus execuţii "deşănţate" ale poliţiei care acţionează fără impunitate.

Criticii campaniei au fost "persecutaţi", au spus aceştia, iar plângerile depuse de familiile victimelor nu au ajuns nicăieri.

Cea mai recentă mişcare este condusă de o reţea de activişti, preoţi şi membri ai comunităţilor urbane şi sărace care au suportat o campanie feroce, timp de doi ani, în care poliţia a ucis aproximativ 4.400 de persoane, provocând o alarmare la nivel internaţional.

"Duterte este personal răspunzător pentru obligarea poliţiei de stat să efectueze crimele în masă", a declarat reporterilor Neri Colmenares, avocat reprezentând grupul.

Duterte insistă că a transmis poliţiei că va ucide doar în apărare şi a atacat criticile în timp ce nu a demonstrat nicio remuşcare pentru desese. Într-o adresare naţională, luna trecută, el a spus că războiul împotriva drogurilor va rămâne "neobosit şi descurajator ".

Benigno Durana, un purtător de cuvânt al poliţiei naţionale, a declarat că singurul ordin pe care Duterte l-a dat poliţiei a fost "de a lupta împotriva drogurilor şi a criminalităţii în limitele legii".

MEDIAFAX
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).