Marcați
Procurorul general ar putea fi exclus din componența Consiliului Superior al Magistraturii
7.04.2016, 13:12
Această modificare a fost inclusă în proiectul de lege privind amendarea Constituției, aprobat de Guvern. Documentul, care mai prevede majorarea cu doi ani a mandatului membrilor CSM, i-a fost remis Curții Constituționale, pentru avizare.

Excluderea procurorului general din componența Consiliului Superior al Magistraturii este o recomandare a Direcției Generale Drepturile Omului din cadrul Consiliului Europei, care a întocmit un raport privind rolul și componența acestei structuri. În document, autorii se arată nedumeriți de prezența procurorului general în componența consiliului. Asta creează un dezechilibru din perspectiva egalității armelor, deoarece nu sunt reprezentați și avocații. Conducerea Procuraturii Generale nu este de acord cu aceste sugestii.

”Noi considerăm că nu e tocmai corect. Mai mult, am studiat cadrul legislativ din alte țări, chiar România, Italia, Franța, acolo unde sunt procurori și magistrați sau chiar nu sunt magistrați, în orice caz în camera judecătorilor se regăsește procurorul general”, a declarat Iurie Garaba, adjunctul Procurorului General.

Modificarea Constituției, inițiată de Guvern, prevede și mărirea de la patru la șase ani a mandatului membrilor CSM. De asemenea, aceștia vor putea exercita doar două mandate consecutiv, pentru evitarea perpetuării acelorași persoane în cadrul instituției. Amendamentele operate la Constituția Republicii Moldova urmează a fi avizate de Curtea Constituțională și votate de cel puțin 67 de deputați.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).