Marcați
Socialiștii solicită majorarea plăților sociale
6.04.2016, 17:24
Creșterea accelerată a prețurilor a dus la scăderea dramatică a nivelului de trai al populației. În aceste condiții, creșterea unui copil devine tot mai problematică, iar autoritățile trebuie să majoreze ajutorul unic, acordat la naștere. Partidul Socialiștilor a înregistrat în acest sens un proiect de lege, însă autoritățile nu se grăbesc să-l examineze.

Autorii inițiativei spun că majorarea indemnizațiilor unice la naștere vor încuraja natalitatea, care s-a micșorat de 2,5 ori, în ultimii 25 de ani. Mai mult, dacă nu vor fi întreprinse urgent măsuri pentru a schimba această tendință, în următorii 40 de ani, țara noastră va pierde un milion de cetățeni.

„Una dintre propuneri vizează indemnizația unică la nașterea copilului. Acesta să fie majorată de la 3.100 de lei la 15.000 de lei. Pentru cel de-al doilea copil - de la 3.400 la 30.000 de lei, iar pentru următorii copii, până la 50.000 de lei, pentru fiecare. Pentru a încuraja creșterea natalității, propunem să le fie oferite familiilor tinere credite din partea statului pentru achiziția unei locuințe. La nașterea celui de-al doilea copil, tinerele familii urmează a fi scutite de plata a 15 la sută din mărimea creditului, iar pentru al treilea - cu 35 la sută", a declarat Marina Radvan, deputat PSRM.

Socialiștii s-au arătat indignați de faptul că, în condițiile deteriorării condițiilor de trai a majorității cetățenilor, autoritățile au elaborat un proiect de lege care prevede majorarea salariilor miniștrilor, deputaților și membrilor Academiei de Științe, cu 35 de procente.

"Indemnizația la nașterea copilului, indemnizația pentru toate categoriile de invaliditate și pentru înmormântare trebuie să fie majorate, cel puțin, până la nivelul minimului de existență. Mamele cu mulți copii sunt cele care au, astăzi, cinci copii. Propunem ca în această categorie să fie incluse și mamele cu trei copii. Asta pentru că, în condițiile de astăzi, oamenii supraviețuiesc și dacă au doar doi copii", a menționat Vladimir Odnostalco, deputat PSRM

Reprezentanții PSRM au sugerat că banii pentru majorarea indemnizațiilor pot fi găsiți în fondul de rezervă al Guvernului, precum și din profitul obținut de banca Națională, din diferența de curs valutar. În total, pentru implementarea acestor modificări vor fi necesare aproximativ 950 de milioane anual, au precizat autorii inițiativei.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).