Marcați
Statele Unite intenționează să-și întărească poziția militară în Africa pentru a lupta împotriva jihadiștilor
24.10.2017, 09:24
Statele Unite intenționează să-și consolideze poziția militară în Africa pentru a-i vâna pe jihadiștii grupării Statul Islamic (SI) care încearcă să se repoziționeze după căderea 'califatului' lor de la granița dintre Siria și Irak, potrivit mai multor oficiali americani, relatează AFP.

După eliberarea de sub controlul jihadiștilor a orașelor Raqqa și Mosul, "Africa este unul din locurile unde știm că ISIS (Statul Islamic — n.r.) speră să își întărească prezența", a spus luni șeful Statului Major al SUA, generalul Joe Dunford.

"Știm cât de importante sunt Libia și Sinai pentru Statul Islamic. Știm cât de mult au încercat să se stabilească în Africa de Est și, bineînțeles, acum vorbim și de Africa de Vest", a adăugat el într-o conferință de presă consacrată anchetei în desfășurare privind ambuscada care a costat viața a patru militari americani la 4 octombrie în Niger.

"Vom face recomandări secretarului" apărării Jim Mattis și președintelui Donald Trump "pentru repartizarea de unități necesare pentru a răspunde nivelului de amenințare pe care îl evaluăm", a adăugat șeful Statului Major, care urmează să prezideze marți la Washington o reuniune cu reprezentanți militari din 75 de țări pentru "a discuta despre următoarea fază a campaniei militare" împotriva Statului Islamic.

Vineri, senatorul republican Lindsey Graham a fost și mai clar. "Războiul este pe cale să se mute. Vom sprijini mai mult acțiunile din Africa", a declarat el presei la capătul unei întrevederi cu Mattis.

Africa este deja a doua zonă de intervenție în lume pentru Forțele Speciale ale SUA, după Orientul Mijlociu. Aceste unități de elită sunt însărcinate cu pregătirea de militari locali în lupta împotriva terorismului. Ei nu ar urma totuși să plece în misiune cu militarii locali atunci când există un risc de luptă, a subliniat generalul Dunford.

Însă aceste reguli de angajament "se vor schimba în cazul operațiunilor anti-teroriste", a atras atenția Lindsay Graham, lăsând de înțeles că soldații americani de pe teren vor primi permisiunea de a trage primii asupra "țintelor teroriste", ceea ce nu se întâmplă în prezent.

Războiul "este pe cale de a se deplasa", a confirmat luni generalul Dunford. "Nu sunt sigur că putem spune că se va deplasa doar spre Africa. Ne confruntăm cu o provocare care se extinde din Africa de Vest până în Africa de Sud-Est", a spus el.

"Cred că ISIS va încerca să aibă prezență fizică și în alte părți decât Irakul sau Siria, acum că și-a pierdut califatul de la Raqqa și Mosul", a explicat el.

"De aceea desfășurăm operațiuni ca cele din Niger, pentru a ne asigura că forțele locale au capacitatea de a împiedica" Statul Islamic, a adăugat el.

SUA susțin operațiunea militară franceză Barkhane din cinci țări din Sahel (Mauritania, Mali, Ciad, Niger, Burkina Faso), lăsând Franței sarcina de a conduce lupta împotriva grupărilor islamiste radicale în această regiune cu aliații africani.

SUA oferă în special alimentare aerianăpentru avioanele franceze și fac schimburi de informații cu Franța.

Chiar dacă prezența militarilor americani în Africa este puțin cunoscută opiniei publice americane, SUA au 6.000 de militari desfășurați în 53 de țări din Africa, în special în Ciad, Republica Democrată Congo, Etiopia, Somalia, Uganda, Rwanda și Kenya.

AGERPRES
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).