Marcați
Irak: UE invită la dialog toate părțile implicate în criza dintre kurzi și guvernul irakian în Kirkuk
17.10.2017, 09:47
Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe și politică de securitate, Federica Mogherini, a lansat luni un apel 'la dialog' către toate părțile implicate în criza dintre kurzi și guvernul de la Bagdad pentru controlul provinciei irakiene Kirkuk, relatează France Presse.

După o convorbire telefonică cu premierul irakian Haider al-Abadi, Federica Mogherini a indicat într-un comunicat că 'așteaptă ca toate părțile să se așeze la masa negocierilor și să angajeze în dialog'. Ea și-a 'exprimat, de asemenea, îngrijorarea cu privire la operațiunile militare ale forțelor federale (irakiene) și la confruntările care au fost semnalate'.

Mogherini a subliniat importanța dialogului și a evitării utilizării forței pentru a păstra unitatea Irakului și stabilitatea durabilă, respectând în același timp prevederile Constituției irakiene.

Forțele irakiene au preluat luni controlul asupra sediului central al guvernului provinciei Kirkuk (circa 250 de kilometri nord de Bagdad) fără a întâmpina vreo rezistență din partea combatanților kurzi. De asemenea, ele au preluat controlul, aproape fără luptă, asupra unui câmp petrolifer și au ocupat o bază militară și un aeroport.

La rândul său, președintele american Donald Trump a declarat luni seara că SUA nu se implică în criza care îi opune pe kurzi guvernului de la Bagdad pentru controlul provinciei Kirkuk, conform agenției de presă franceze.

"Nu luăm parte, dar nu ne place faptul că se luptă unul cu altul. Avem relații foarte bune cu kurzii de mulți ani, după cum știți, și suntem, de asemenea, de partea Irakului, chiar dacă nu ar fi trebuit să fim acolo", a spus președintele SUA într-o conferință de presă.

În același timp, un purtător de cuvânt al Pentagonului a indicat că preluarea controlului asupra Kirkuk de către forțele irakiene a avut loc 'prin mișcări coordonate, nu prin atacuri'.

"Militarii și consilierii coaliției nu susțin nici guvernul irakian și nici guvernul regiunii Kurdistan cu privire la Kirkuk. Continuăm să sprijinim un Irak unificat", a subliniat colonelul Rob Manning. El a calificat drept 'nefericită' decizia de a organiza un referendum, menționând că 'dialogul rămâne cea mai bună opțiune pentru a dezamorsa tensiunile și a rezolva problemele vechi, în conformitate cu Constituția irakiană'.

AGERPRES
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).