Marcați
Ciocan propune respingerea referendumului privind modificarea Constituției
30.03.2016, 17:56
Inițiativa de desfășurare a unui referendum privind modificarea Constituției la capitolele alegerea și demiterea președintelui, reducerea numărului de deputați și lipsirea acestora de imunitate, trebuie să fie respinsă de către Comisia Electorală Centrală, susține președintele instituției Iurie Ciocan.

Reprezentanții CEC au validat cele peste 400 de mii de semnături prezentate de către grupul de inițiativă, dar și-au motivat decizia prin faptul că nu s-au respectat toate cerințele constituționale, în speță prevederile articolului 141 din legea supremă.

Potrivit președintelui Comisiei Electorale Centrale, Iurie Ciocan, nu s-a respectat prevederea precum că „cetăţenii care iniţiază revizuirea Constituţiei trebuie să provină din cel puţin jumătate din unităţile administrativ-teritoriale de nivelul doi, iar în fiecare din ele trebuie să fie înregistrate cel puţin 20.000 de semnături în sprijinul acestei iniţiative”.

„S-a constatat că numărul de 20 de mii de semnături a fost atins doar în Chișinău, Bălți și Orhei, adică doar trei unităţile administrativ-teritoriale de nivelul doi”, a declarat Iurie Ciocan.

Potrivit membrilor grupului de inițiativă, această prevedere a fost însă stabilită încă în anul 1999, atunci când exista o repartizare administrativ-teritorială diferită, Republica Moldova fiind împărțită în județe.

Atunci existau 12 unități administrativ-teritoriale, iar „cel puţin jumătate din unităţile administrativ-teritoriale de nivelul doi” ar fi fost echivalentul a 6 județe, deci era vorba de 120 de mii de semnături.

Menționăm că articolul 141 din legea supremă prevede că revizuirea Constituției poate fi inițiată de „un număr de cel puţin 200.000 de cetăţeni ai Republicii Moldova cu drept de vot. Cetăţeni care iniţiază revizuirea Constituţiei trebuie să provină din cel puţin jumătate din unităţile administrativ-teritoriale de nivelul doi, iar în fiecare din ele trebuie să fie înregistrate cel puţin 20.000 de semnături în sprijinul acestei iniţiative”.

O decizie finală nu a fost însă adoptată de către membrii CEC, întrucât președintele Iurie Ciocan a propus amânarea ședinței din cauza că membrii grupului de inițiativă și-au manifestat dezacordul cu această propunere.

independent.md
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).