Marcați
Savant rus: Europa nu va accepta unirea Moldovei cu România
29.03.2016, 11:41
Drept element al marketingului politic, luptei ideologice şi speculaţie a apreciat noul plan românesc de aderare a Republicii Moldova la România colaboratorul Institutului Rus de Cercetări Strategice Vasili Kaşirin.

El a spus într-un interviu pentru "Новости Приднестровья" că "acum orice proiecte de acest gen sînt irealizabile".

"România, aderând la NATO şi Uniunea Europeană, şi-a cedat suveranitatea unor structuri suprastatale şi nu poate lua de una singură asemenea decizii. Europa pur şi simplu nu va consimţi modificarea hotarelor unui membru UE şi NATO. Şi ar fi naivitate să crezi că va fi altfel", a menţionat el.

Savantul a amintit că Basarabia şi-a schimbat apartenenţa statală în anii 1918 şi 1940 "în cadrul războaielor mondiale, în urma ocupaţiei militare din partea României, apoi campaniei de eliberare a Armatei Roşii, adică după prăbuşirea totală a întregului sistem de relaţii internaţionale, în condiţii de război, criză".

"Dacă se va întîmpla ceva asemănător, ceea ce acum pare puţin probabil, atunci, posibil, va apărea problema schimbării deja a apartenenţei statale a RM. Dar personal nu consider că este un scenariu real. Altceva este că această agendă unionistă va fi folosită în Moldova atît de forţele de dreapta, care o vor promova activ, cît şi de cele pro-ruse, de stînga, care vor cîştiga pe seama aceasta puncte politice. Adică este un fel de produs politologic şi ideologic, nu agendă de paşi reali", a opinat Kaşirin.

INFOTAG
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).