Marcați
Șahul ar putea deveni disciplină obligatorie în școli
15.06.2017, 15:12
Inițiativa îi aparține președintelui țării, Igor Dodon, și este o prioritate a Federației de profil din Moldova. Despre problemele ce apar în acest proces au discutat astăzi reprezentanții prezidiului Federației de Șah.

Președintele țării, Igor Dodon, care este și președintele Federației de Șah, consideră că introducerea sportului minții în programa școlară obligatorie va permite sporirea performanțelor elevilor.

”Noi considerăm că șahul trebuie introdus obligatoriu în școală, cel puțin, pentru primele patru clase. Experiența internațională demonstrează că acolo unde s-a introdus șahul în școli, pentru copii în primele clase, reușita medie a crescut cu 30 la sută. Vom insista ca, în termene restrânse, șahul totuși să ajungă în școală, să nu fie facultativ. Ar fi bine să fie obligatoriu”, a declarat Igor Dodon.

Prezidiului Federației de Șah din Moldova a făcut și un bilanț al ultimelor trei luni și și-a stabilit noi obiective.

”Sunt deja rezultate bune în acest an. Avem campion mondial între elevi, care, recent, a luat locul I, medalia de aur. Vreau să vă spun că, de șase ani, de când sunt președintele Federației de Șah, am fost ales, invitat de către toți șahiștii, în anul 2011, și în șase ani am reușit să organizăm mai multe evenimente, peste 300 de turnee naționale, aici, în Republica Moldova, și am asigurat participarea la peste 100 de turnee internaționale. Avem în această perioadă, de când sunt președinte al Federației de Șah, campioni mondiali, campioni europeni, vicecampioni mondiali și europeni. Consider că ne mișcăm pe o traiectorie destul de bună”, a mai spus șeful statului.

Conducerea Federației de Şah a aprobat și calendarul competițiilor pentru următoarele trei luni. Printre principalele evenimente sunt participarea echipelor de juniori la Campionatele Europene din Polonia și România, dar și la Campionatul Mondial pentru tineret, care se va desfășura în Italia. Federația de Șah a Republicii Moldova are 25 de cluburi și asociații sportive afiliate, la care sunt legitimați 1684 de membri.

NTV Moldova

Actualitate

menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).