Marcați
Igor Dodon: Alegerile prezidențiale 2016 sunt ultima șansă de a evita aderarea Moldovei la NATO și unirea cu România
21.03.2016, 19:46
În situația cînd s-au activizat forțele politice, care încearcă să profite de situația critică pentru a atrage Moldova în NATO și unirea cu România, țara trebuie să fie condusă de un președinte statalist. Declarația a fost făcută de președintele Partidului Socialiștilor, Igor Dodon în cadrul unui interviu pentru agenția TASS.

Totodată, președintele PSRM a reiterat că decizia Currții Constituționale privind revenirea la alegerea președintelui prin vot direct este una dubioasă.

”Socialiștii se pronunță pentru revenirea la alegerea președintelui direct de către popor, lucru pe care, potrivit sondajelor îl doresc 80% din locuitorii țării. Pentru aceasta, noi am propus coaliției de guvernare din Parlament operarea amendamentelor necesare în Constituție sau desfășurarea unui referendum. Însă decizia dubioasă a Curții Constituțșionale au lăsat opoziția fără ultima posibilitate legală de a dizolva parlamentul anul acesta. Noi nu avem încredere în decizia CCM și am solicitat o expertiză a Comisiei de la Veneția. Noi avem nevoie nu doar de legitimitatea internă a viitorului președinte, dar și recunoașterea lui la nivel internațional. Însă, din discuția cu diplomații americani și europeni am ajuns la concluzia, că ei vor închide ochii la fărădelegile oligrahilor care se află la guvernarea Moldovei, așa cum au făcut-o și pînă acum, trecînd cu vederea corupția, furtul miliardului din sistemul bancar, scăderea drastică a nivelului de trai în țară, creșetrea nemulțumirii poporului. Celor de la Washigtone și Bruxelles le este frică de alegeri anticipate în Moldova, care, potrivit sondajelor vor fi cîștigate de partidele de stînga. Ei ne consideră pro-ruși, însă în realitate suntem pro-moldoveni. Iar aici, interesele regimului oligrahic aflat la guvernare și protectorilor lor occidentali sunt aceleași”, a menționat Igor Dodon.

În pofida faptului că opoziția a criticat decizia CCM, socialiștii și alte partide politice au început deja pregătirile pentru alegerile prezidențiale.

”Noi considerăm că în situația cînd s-au activizat forțele politice, care încearcă să profite de situaia de criză pentru a atrage Moldova în NATO și unirea cu România, țara trebuie să fie condusă de un statalist. Asta pentru că președintele țării are pîrghii și împuterniciri foarte serioase. În primul rînd, el este comandatul suprem și poate, de exemplu să pună capăt acțiunilor ministrului Apărării, Anatol Șalaru. Fiind reprezentant al Partidului Liberal pro-român, ministrul Apărării își permite declarații publice precum, renunțarea la neutralitate, aderarea la NATO și unirea cu România. Am ridicat problema demiterii lui în Parlament, însă deputații din coaliția majoritară au votat împotrivă, oferind de-facto susținere unui funcționar, care se pronunță pentru lichidarea statului, pe care trebuie să-l apere”, a spus Igor Dodon în interviul pentru agenția TASS.

Actualitate

menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).