Marcați
Aproape 6 milioane de euro vor fi cheltuiți pentru crearea Serviciului de urgență 112
18.03.2016, 16:32
Crearea Serviciului de urgenţă 112 va necesita investiţii de 5,9 mln de euro, bani alocaţi pentru echipamente, softuri, oficii şi amenajare. Declaraţia a fost făcută astăzi, într-o conferinţă de presă, de ministrul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor, Vasile Botnari, informează MOLDPRES.

„Această sumă va fi acoperită din bugetul de stat, dar mizăm şi pe susţinerea partenerilor externi. Va fi organizată o licitaţie, în cadrul căreia urmează a fi desemnată compania ce va asigura Serviciul 112 cu toate cele necesare. Va avea prioritate firma care va îndeplini cap-coadă toate lucrările de amenajare, ţinînd cont de experienţa din Europa, unde acest serviciu deja funcţionează”, a menţionat ministrul.

Potrivit oficialului, Serviciul de urgenţă 112 va fi creat de la zero şi presupune un volum mare de lucru, desfăşurat în mai multe etape. „Planificăm ca pînă la finele acestui an Serviciul să fie lansat în regim de testare, iar în următorii doi ani să fie dat în exploatare integral pe tot teritoriul R. Moldova”, a subliniat Botnari.

Principiul de lucru al apelului 112 va fi ghişeul unic, care va cuprinde serviciile de urgenţă 901, 902, 903, 904 etc. „Serviciul 112 va consta din două oficii care vor activa simultan 24 de ore. Totodată, operatorul care va prelua apelul de urgenţă va avea acces la toate registrele informaţionale din R. Moldova, fapt care îi va permite să modeleze intervenţia”, a specificat ministrul TIC.

Vasile Botnari a accentuat că principiul de lucru al Serviciului 112 va exclude posibilitatea abandonării unor chemări şi în acelaşi timp va fi apt să filtreze apelurile false. „Pentru fiecare apel va fi creat un fişier care va fi închis doar după terminarea intervenţiei despre care va fi întocmit un raport”, a spus ministrul.

În altă ordine de idei, oficialul a precizat că pentru concursul la funcţia de director al Serviciului 112 au fost înregistrate şase candidaturi, iar rezultatele vor fi anunţate cel mai probabil săptămîna viitoare.

moldpres
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).