Marcați
Interesele din spatele parcărilor cu plată
10.04.2017, 16:30
Firma Parkleitsystem din Austria, care încheiat cu Primăria Capitalei contractul de parteneriat public-privat, a fost creată pentru a participa la concursul privind gestionarea parcărilor cu plată. Confirmarea a venit de la reprezentanții companiei EME Holding din Ungaria, care a înființat firma Parkleitsystem cu puțin timp înainte de organizarea licitației. Reprezentanții societății civile și consilierii socialiști consideră că în spatele acestei firme ar sta persoane afiliate Partidului Liberal, iar proiectul privind gestionarea parcărilor cu plată ar reprezenta o schemă de spălare a banilor publici.

În cadrul unei conferințe de presă, reprezentantul companiei EME Holding din Ungaria a menționat că firma Parkleitsystem din Austria a fost creată în 3 septembrie 2015, când erau pregătite actele pentru a participa la concurs. El a explicat şi de ce pe adresa indicată pe internet nu au fost găsiți reprezentanți ai respectivei firme.

”Vreau să vă informez că niciodată n-o să găsiți persoane acolo, deoarece această companie nu va fi niciodată una operațională și niciodată nu am declarat acest lucru. Referitor la plăcuțele cu denumirea companiei, este o adresă juridică a sute de companii înregistrate acolo”, a menționat Zsigmond Bodnar.

Reprezentanții societății civile și consilierii locali consideră că, prin acest proiect, se urmărește delapidarea banilor publici.

”Nedorința aceasta foarte insistentă de a nu ne spune cine stă, de fapt, în spatele acestei companii ne face să avem mult mai multă încredere în faptul că este, de fapt, o schemă de extorcare a banilor sau de stoarcere a banilor din chișinăueni. Această companie EME Holding din Ungaria este un operator al sistemelor de plăți, nu este operator de parcări, ei nu dețin în administrare parcări.( MUSCA) Ei nicăieri în lume nu au în gestiune terenuri. Or, în Chişinău, se propune să fie transmisă în gestiunea lor terenurile”, susține activistul civic Valeriu Pașa.

” Dacă ei vorbesc despre tehnologii pe care deja le au, nu vor face niciun fel de amenajare, deoarece acest lucru îl va face municipiul Chișinău. Atunci, de ce au permis ca firma lor să fuzioneze cu alte două companii înregistrate în offshore? Care a fost sensul? De aceea, noi vorbim despre faptul că aceste două companii din Malta şi Cipru au legături cu oameni care trăiesc aici, în Chişinău, posibil, liberali”, susține consilierul PSRM în CMC, Gaik Vartanean.

Consilierul municipal a mai spus că fracțiunea PSRM nu va admite ca Regulamentul de funcționare a parcărilor cu plata și contractul cu firma străină să fie aprobate de către Consiliul Municipal Chişinău.

”Reprezentantul companiei Parkleitsystem a recunoscut că mai multe prevederi ale contractului vin în contradicție cu legislația. Acum, ei încearcă, prin intermediul instanţei de judecată, să oblige Consiliul Municipal Chişinău să aprobe acest regulament, deoarece fără acest regulament ei nu pot să funcționeze. Însă este un lucru absurd, deoarece regulamentul este un act legislativ, iar consiliul municipal este un organ legislativ la nivel local. Este ca şi cum ai obliga Parlamentul, prin judecată, să adopte o lege”, a mai adăugat Vartanenan.

Săptămâna trecută, Centrul Național Anticorupție a anunțat că a inițiat, în urma unui demers al consilierilor PSRM, un dosar penal în cazul proiectului parcărilor cu plată în municipiul Chișinău.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).