Marcați
Fostul vicepremier Andrei Spînu nu se va regăsi în noua garnitură guvernamentală
13.02.2023, 18:21
Unii rămân, alții pleacă. Fostul vicepremier Andrei Spînu nu se va regăsi în noua garnitură guvernamentală. Acesta a fost numi, prin decret prezidențial, în funcția de secretar general al Aparatului președintelui Republicii Moldova. În același timp, reprezentanții Partidului Acțiune și Solidaritate declară că o parte dintre foștii miniștri vor face parte și din cabinetul condus de Dorin Recean.

Fostul vicepremier Andrei Spînu nu se va regăsi în noua echipă guvernametală. Președintele țării, Maia Sandu a semnat un decret prin care Spînu ocupă din 14 februarie funcția de secretar general al Aparatului președintelui Republicii Moldova. Totodată, Veaceslav Negruța, care a deținut până acum această funcție, își va continua activitatea în calitate de consilier prezidențial în domeniul economic. Astfel, Andrei Spînu revine la vechea sa funcție din care a demisionat în august 2021, pentru a prelua fotoliul de ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale. La trei zile de la desemnarea lui Dorin Recean drept candidat pentru funcția de premier încă nu se cunoaște cine va face parte din noul Cabinet. Subiectul urma să fie discutat în această seara de premierul desemnat cu fracțiunea PAS. În același timp, deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Radu Marian dă asigurări că o parte dintre foștii miniștri își va păstra fotoliile.

RADU MARIAN, deputat PAS: Domna Gavrilița rămâne alături de echipă și rămâne în PAS în echipa de conducere și va pune umărul în continuare la dezvoltarea țării și o să găsim o formulă foarte bună. Mă refer și la toți miniștri cei care rămân, cei care eventual o să rămână. - Câți miniștri din garnitura Gavrilița se vor găsi în guvernul Recean?- Eu nu pot să vă dau cifre sau nume, în aceste zile discutăm ascest aspect, echipa guvernamentală și în câteva zile totul va fi foarte clar.

Demisia Guvernului Gavrilița rămâne un subiect de maximă audiență. Deși nu s-a declarat care a fost cauza acestei decizii, unii reprezentanți ai puterii lasă de înțeles că ar fi mai multe motive.

”Guvernul Gavrilița s-a confruntat cu o serie de provocări majore, care au complicat mult actul guvernării și într-un final au furnizat argumentele necesare pe interior pentru a determina o schimbare, în pofida multiplelor reușite și a gestionării mai mult decât onorabile a crizelor externe, care s-au abătut peste noi în ultimii 2-3 ani. Mulți se întreabă de ce este necesară schimbarea Guvernului. Nu există un răspuns univoc, este vorba de provocări legate de securitate, de erodarea capitalului politic, de dinamica în echipă și de răspunsul la așteptările, cel puțin, ale unei părți a electoratului”, a scris parlamentarul Dan Perciun pe pagina sa socială.

Între timp, candidatul desemnat pentru funcția de premier, Dorin Recean a început consultările pentru noul său program guvernamental. Acesta a discutat cu reprezentații mediului de afaceri, cu societatea civilă dar și cu membrii CALM.

”La întrevederea cu reprezentanții Congresului Autorităților Locale din Moldova, am vorbit despre descentralizare și consolidarea autonomiei locale, inclusiv prin crearea condițiilor salariale și atragerea talentelor în administrația țării. Vom munci împreună disciplinat, pentru îndeplinirea priorităților și folosirea potențialului generat de integrarea europeană pentru dezvoltarea regională”, a menționat Recean.

Fostul premier Natalia Gavrilița și-a anunțat demisia pe 10 februarie, după o ședință organizată la Președinție cu participarea membrilor Executivului și reprezentanții majorității parlamentare. La câteva ore distanță, șefa statului Maia Sandu a anunțat că noul premier desemnat este consilierul său pe probleme de securitate și apărare, Dorin Recean, care a ocupat în Cabinetul Vlad Filat funcția de ministru al Afacerilor Interne. Recean are la dispoziție 14 zile pentru a forma garnitura guvernamentală și pentru a merge în Parlament să ceară votul de încredere.

Exclusiv TV

menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).